Обезпокоителни обстоятелства с МВР при охраната на Маджо

Обезпокоителни обстоятелства с МВР при охраната на Маджо

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в сряда констатира “обезпокоителни обстоятелства във връзка с действия и бездействия” от страна на МВР при безпрецедентната охраната на знаковия член на бившата силова групировка СИК  Младен Михалев при явяването му в съда като свидетел по делото за убийството на Милчо Бонев – Бой Миле.

Фрапиращата случка със затварянето на няколко централни софийски улици, отцепването на половината Съдебна палата и инцидентът с фоторепортера Емил Иванов се разигра на 16 май. Официално полицейската охрана за Маджо бе оправдана с получена в Министерството на правосъдието (МП) “анонимна заплаха за терористичен акт” в някои от трите поредни дни, за които бе насрочен процесът. Впоследствие МВР и МП дадоха тотално различни обяснения по случая.

Ресорните депутати приеха доклада по случая на подкомисията за контрол върху специалните служби, изготвен от Татяна Дончева (БСП). В документа е записано, че няма надеждна система за охрана при сериозна опасност от терористичен акт. Координацията между МВР и МП в тези случаи е недостатъчна. Административното ръководство на съдебните органи трябва да бъде уведомявано предварително за заплахи, за да вземе допълнителни мерки за сигурност, включително и къде да се гледа съдебният процес. Налагало се и да се предвиди и възможност в НПК за гледане на дела при закрити врата от съображения за сигурност.  

Докладът, написан по-скоро в мек тон, не обръща голямо внимание на т.нар. “терористичния акт”. Записано е, че стилът на сигнала е сходен с полицейски, не е  бил проверен (въпреки искането на зам.правосъдния министър Димитър Бонгалов). Не е запазен плика на ”анонимката”, а от двете ведомства са постъпили изключително несериозно към проверката на достоверността ѝ. Организацията по охраната на Маджо обаче е била на висота.

Изслушаните по случая длъжностни лица от МВР и МП излязоха с взаимно изключващи се твърдения  по въпроса кои служители са охранявали Михалев. От МВР отказаха да са охранявали вътрешността на Съдебната палата и съдебната зала,  въпреки че в представения от софийската полиция план за целта има такива райони и задачи. Освен това самият вътрешен министър потвърди, че служители на МВР са присъствали в залата, констатира още подкомисията.

Записано е и че нито МВР, нито МП са поели отговорност за присъствието на голям брой частни гардове на Михалев в залата и коридорите на Съдебната палата. Отговорникът за охраната в палата Евгени Тропчев е бил отстранен от нея и е допуснат едва след приключването на разпита, председателят на Софийския градски съд не е бил уведомен за заплахата от “терористични действия”.      

В документа не е отразено поведението на вътрешния министър Румен Петков, който първоначално не пусна своите подчинени да дават обяснение пред подкомисията.

По време на заседанието в сряда депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заявил, че след като МВР не е виждало и не е поискало оригинала на писмото, не е заинтересовано от извършването на проверка за авторството  му.

Пред журналисти Атанасов заяви, че хора на оперативно ниво в МВР явно поддържат постоянен контакт с Михалев, защото са уговорили маршрута, откъде да го вземат, къде да го пазят и къде да го докарат на 16 май, а в същото време от съдебна охрана го издирват безуспешно от много време, за да го призоват да свидетелства по други дела.

Съдебният състав, разглеждащ делото срещу братята Маргини, се опитва повече от половин година да откриe  Маджо, за да свидетелства.

Атанасов добави, че след две гласувания парламентарната комисия е решила да приеме формулировката, че "изразява загриженост за някои действия и бездействия на МВР по отношение на охраната на Младен Михалев - Маджо". "Ясно е, че към този човек МВР има определено особено отношение и на служителите на полицията е наредено да действат така, а не е имало основание затова", заключи опозиционният депутат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?