Обезщетение от 11 хил. евро се предлага на пасажерите на лайнера "Коста Конкордия"

Все още наклоненият лайнер "Коста Конкордия"

Собственикът на обърналия се край италианското крайбрежие круизен кораб "Коста Конкордия" предлага на пътувалите по време на инцидента обезщетение от 11 хил. евро за човек за загубения багаж и нанесени психотравми, предадоха световните агенции в петък.

"Коста Крочиере", която е подразделение на американската "Карнивал корпорейшън" ще възстанови на пасажерите пълната цена на круиза, пътните разносни и всички медицински разходи, възникнали след корабокрушението.

 

Споразумението бе обявено след еднодневни преговори между представители на компанията и италиански организации за защита на потребителите, представляващи 3206 души от 61 държави,които не са получили физически наранявания при корабокрушението край бреговете на италианския остров Джилио на 13 януари.

 

Ако не са доволни от споразумението, пътниците и членовете на екипажа могат да предприемат правни действия, допълва АП.

 

Пасажерите, които приемат споразумението обаче, ще трябва да се откажат от всякакви юридически действия срещу Коста, отбелязва Ройтерс.

 

Компенсацията, която ще получат децата, ще бъде същата като обезщетението за възрастните, а всички пътници ще получат сумата до седмица, след като приемат предложението. 

 

"Коста Кондордия" корабокрушира на 14 януари, когато при прекалено приближаване на лайнера до италианския остров Джилио по време на туристическа обиколка в Следиземно море, съдът се удари в подводен риф и се обърна наполовина във водата. При инцидента загинаха 16 души, още толкова все още се водят безследно изчезнали. По време на куиза на борда на кабора е имало над 4200 души.

 

Капитанът на кораба Франческо Скетино е обвинен за причиняване по непредпазливост на смъртта на пасажерите. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?