Обезщетение за оставени два месеца без топла вода в София, поиска омбудсманът

Обезщетение за оставени два месеца без топла вода в София, поиска омбудсманът

Столичното парно да обезщети свои клиенти, който два месеца са били оставени без топла вода заради ремонти, призова националният омбудсман Диана Ковачева с писма до шефа на общинската "Топлофикация София" Александър Александров и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в понеделник.

Става въпрос за потребители в кв. "Драгалевци", където ремонт на топлопровод е продължил по-дълго от първоначално обявения срок. Освен това на потърпевшите не е предоставена своевременно информация на коя дата ще бъде възстановено подаването на гореща вода за домовете им.

"Вярвам ще се съгласите, че това продължително спиране на горещата вода – за период от почти три месеца, е неприемливо, още повече в условията на пандемия и извънредна епидемична обстановка в България. Започна учебната година и липсата на тази услуга затруднява още повече семействата с деца", подчертава Диана Ковачева в писмото си до председателя на КЕВР.

Тя настоява да бъдат определени справедливи компенсации за всеки битов клиент, който е бил лишен от снабдяване с гореща вода по-дълго от първоначално обявения срок за ремонта. Общественият защитник също така настоява КЕВР да извърши извънредна проверка на столичната топлофикация за причините, довели до тежката ситуация.

Ковачева посочва, че реакцията ѝ идва след жалби от потърпевши граждани. Тя припомня, че в началото на юни енергийният регулатор обяви, че е изискана информация по графика за планираните през лятото ремонти и да каже колко клиенти ще бъдат засегнати.

"Резултатите от предприетите от КЕВР действия за съжаление не станаха известни на обществото", посочва омбудсманът и настоява в 14-дневен срок председателят на Комисията да прецени възможностите да се изиска от дружеството да изплати справедливи компенсации на засегнатите граждани за всеки ден закъснение на ремонтите спрямо първоначалните срокове.

На шефа на столичното парно тя препоръчва да се проследи възстановяването на увредените при ремонта улици, тротоари, детски площадки и зелени площи.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?