Обезщетението за втората година майчинство се вдига от 380 лв. на 650 лв.

Увеличението влиза в сила от 1 октомври

Обезщетението за втората година майчинство се вдига от 380 лв. на 650 лв.

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст се повишава от сегашните 380 лв. на 650 лв., гласуваха депутатите при приемането на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Това стана, след като мнозинството подкрепи предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Против увеличението по този начин се обяви Тошко Йорданов от партия "Има такъв народ", който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда. Мария Капон обаче защити предложението с аргумента, че в момента държавата не създава достатъчно условия майките да работят след навършване на 1-годишна възраст на детето, защото няма достатъчно места в детските ясли.

Право на парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст имат майките, които към началото на отпуска са били осигурени за общо заболяване и майчинство. Освен това те трябва да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж, който може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?