Обезщетения за жертвите на комунистическия режим предлага ДОСТ

Агитиране на майчин език и задължителното му учене, както и нулев данък за лекарствата, предвижда предизборната платформа на обединението

Обезщетения за жертвите на комунистическия режим предлага ДОСТ

Премахване на давността за комунистическите престъпления и обезщетения за пострадалите от комунистическия режим и Възродителния процес, свикване на Велико Народно събрание, което да делегира правата си на обикновения парламент и той да избере нова Конституция, агитиране на майчин език и задължителното му изучаване в училище, както и нулев данък върху добавената стойност за лекарствата. Това са основните акценти на предизборната платформа на обединение ДОСТ на едноименната партия на Лютви Местав и НПСД, представена в сряда.

В нея се посочва, че мисията на обединението е евроатлантическа България с модерен граждански патриотизъм върху принципите на истинска свобода и пълноценна интеграция на етническите, религиозните и културните различия в България и защита на териториалната цялост на страната.

ДОСТ и НПСД смятат, че осъждането на окупацията на украински Крим от Кремъл е най-безспорният критерий за демократичността и евроатлантическата идентичност на българските партии, политици и граждани. Във външната си политика обединението обещава да следва спазването на международното право като е висша форма на защита на българския национален интерес и превенция на рисковете за хибридна или пряка намеса във вътрешната политика на страната.

В програмата на формацията се посочва, че партиите трябва да свикат VIII Велико народно събрание с една основна цел – да приеме акта на собствената си ликвидация, като прехвърли всички свои правомощия на Народното събрание, което да приеме нова Конституция.

Според обединението именно с нова Конституция могат да се извършат необходимите дълбоки реформи в страната, налагащи се от членството ни в ЕС и в НАТО, както и поисканите от обществото в референдума промени в избирателната система.

"България има нужда от нова Конституция, която да освободи енергията на реформаторските сили в българското общество за всеобхватни реформи, на първо място, в съдебната власт като условие за ликвидирането на най-страшното социално зло – олигархията и корупцията. Отношението към този приоритет на приоритетите е новото мерило за това, кои политически сили са за статуквото, разбирано вече не като актуална конфигурация от управляващи партии, а като конституционно статукво на обществени и институционални отношения", пише в платформата на коалицията.

В нея се предлага премахване на давността за престъпленията на комунистическия режим и лустрация за номенклатурния апарат на БКП, ДКМС и репресивните служби на комунистическия режим.

ДОСТ се обявява за реални обезщетения за лицата, пострадали от комунистическия режим и “Възродителните” процеси, както и за изучаването на престъпленията на комунистическия режим в средните и висшите училища. Друга тяхна идея е премахване на всички паметници и символи на комунистическия режим и идеология.

Въвеждане на електронно дистанционно гласуване като условие за преодоляване на най-уродливото проявление на корупцията – купуване на гласове с корупционни пари, предлага още в платформата си обединението. "Във века на високите технологии липсата на политическа воля за въвеждане на електронното гласуване не може да се оправдае със съображение от технологическо естество", посочва то.

Други акценти от предизборната програма на ДОСТ са безусловното осигуряване на безплатно лечение в страната и чужбина на всички деца с тежки и труднолечими заболявания, както и въвеждане на нулева данъчна ставка на лекарствата.

Споделяне

Още от Избори 2017