Обгазени, арестувани и пострадали при протест пред МРРБ

От "Спаси Перник" се разграничиха от щурма на организираните от партия "Възраждане" демонстранти

С над 30 обгазени, четирима арестувани и двама пострадали полицаи приключи в понеделник протест, организиран от партия "Възраждане", пред регионалното министерство заради водната криза в Перник. Организацията "Спаси Перник" обаче се разграничи от демонстрацията, която с искане за оставката на правителството се опита да щурмува сградата на регионалното ведомство, което доведе до полицейската намеса, след което недоволните се преместиха пред Министерския съвет.

Публикувахте от Теодор Николов в Понеделник, 27 януари 2020 г.

До използването на лютив спрей от страна на служителите на реда се стигна, след като протестиращите опитаха да пробия полицейския кордон около сградата на регионалното министерство в опит да влязат в нея. Те настояваха за оставката не само на министър Петя Аврамова заради водната криза в Перник, но и на цялото правителство.

Демонстрантите били предупредени от полицията да прекратят действията си и след като не се подчинили срещу тях бил използван лютивия спрей, обясниха от МВР.

При атаката е била счупена входната врата на министерството, а двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме, допълниха от вътрешното министерство. Оказана им е медицинска помощ.

По-късно са били арестувани две лица, които проявили агресия срещу полицаите, а след това се опитали да избягат. Задържани са и други двама, които замеряли с камъни служителите на реда.

Софийската районна прокуратура е започнала разследване за ескалиралото напрежение по време на протеста.

От спешна помощ съобщиха, че над 30 души са били откарани с линейки в болници, където са им извършени очни прегледи заради използвания лютив спрей.

След инцидента пред регионалното ведомство протестиращите се преместиха пред Министерския съвет. За известно време движението на автомобили там бе спряно. Присъстващите около 300 души отново поискаха оставката на целия кабинет, не само заради водната криза в Перник, но и заради целия хаос в държавата. Дори и след приключването на демонстрация и оттеглянето на участващите в нея, засиленото полицейско присъствие в региона остана.

В събота Инициативният комитет "Спаси Перник" организира протест на жълтите павета в София заради водната криза в града и забавянето на изпълнението на спасителния план за доставяне на вода. Посланието на протеста беше – "Вода за Перник, вода за България!".

Сега обаче организацията обяви, че няма нищо общо с протеста, който е организиран от партия "Възраждане". Нейният лидер Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг няма да реши проблема с водната криза в Перник.

"В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни", каза той пред БНР.

"С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин", каза един от отишлите пред МРРБ недоволни.

Много от събралите се на протеста хора казаха, че са от провинцията и специално са дошли да демонстрацията пред регионалното министерство.

За сряда се очаква да се състои нов протест в София заради водната криза в Перник.


Снимки: БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от България