Обгазяването на Перник е продължило и през нощта

Обгазяването на Перник е продължило и през нощта

Нивата на серния диоксид във въздуха на Перник бяха силно завишени и в нощта на сряда срещу четвъртък, съобщава бТВ. Около полунощ превишението е било двойно над допустимата норма - 700 микрограма на кубичен метър.

В сряда регионалната екоинспекция обяви, че в центъра на града са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид. Превишенията са регистрирани от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999.13 мкг/куб.м, е била в 07.00 ч.

Причина за високите концентрации на серен диоксид е работата на захранвания с възглища ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник", която е собственост на фирми, свързвани с Христо Ковачки. Над Перник е имало неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, а ТЕЦ-ът е работил с по-голямо натоварване. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

В четвъртък екоинспекцията в Перник обяви, че нивата на серен диоксид са влезли в норма заради лекия вятър на града.

Чувствителни към замърването със серен диоксид са децата, възрастните и хората с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

"При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа", обяви екоинспекцията в сряда.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?