Обхватът на "Гражданска отговорност" слезе под 80%

Към 15 юли процентът на незастрахованите спрямо всички регистрирани моторни превозни средства (МПС) е бил 21.33%, а към 30 септември - малко над 22%. Това означава спад на застрахованите коли и обхватът им вече е под 80%. Това заяви във вторник Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор”.

Намаляването на обхвата на задължителната "Гражданска отговорност” под 75% е минимум, който вече е нетърпим.

Според Богоев все още Европейската комисия не е реагирала официално на новите данни. От КФН се надяват процентът да се повиши, за да не се стига до крайни действия.

Застрахователите смятат, че спадът в задължителното застраховане на колите няма да е проблем за приемането ни в Шенген, но е възможно въпросът да бъде поставен от страна на ЕК.

В навечерието на приемането на България в ЕС обхватът на застраховката стигна 95%, като сключването на полиците бе придружено от смяната на регистрационните табели.

Крайното действие, който може да предприеме Европа, е да спусне бариерите пред българските автомобили, и всеки автомобил да бъде проверяван за задължителната застраховка "Гражданска отговорност”, каза още Борислав Богоев.

От август 2007 година до септември 2010 г. са настъпили 295 пътни произшествия с незастраховани български автомобили в чужбина. Най-голямата щета е била за 2 млн. лева – катастрофа в Гърция с четирима загинали.

България е на последно място по обхвата на "Гражданска отговорност” в ЕС, каза и Атанас Ставрев, председател на Национално бюро "Зелена карта”.

По данни на бюрото 700 000 автомобила у нас са без застраховка. По думите на Ставрев това е потенциален застрахователен риск. Той смята, че Брюксел ще задължи България по някакъв начин да повиши обхвата на задължителната застраховка.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?