Обхватът на "Гражданска отговорност" слезе под 80%

Към 15 юли процентът на незастрахованите спрямо всички регистрирани моторни превозни средства (МПС) е бил 21.33%, а към 30 септември - малко над 22%. Това означава спад на застрахованите коли и обхватът им вече е под 80%. Това заяви във вторник Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор”.

Намаляването на обхвата на задължителната "Гражданска отговорност” под 75% е минимум, който вече е нетърпим.

Според Богоев все още Европейската комисия не е реагирала официално на новите данни. От КФН се надяват процентът да се повиши, за да не се стига до крайни действия.

Застрахователите смятат, че спадът в задължителното застраховане на колите няма да е проблем за приемането ни в Шенген, но е възможно въпросът да бъде поставен от страна на ЕК.

В навечерието на приемането на България в ЕС обхватът на застраховката стигна 95%, като сключването на полиците бе придружено от смяната на регистрационните табели.

Крайното действие, който може да предприеме Европа, е да спусне бариерите пред българските автомобили, и всеки автомобил да бъде проверяван за задължителната застраховка "Гражданска отговорност”, каза още Борислав Богоев.

От август 2007 година до септември 2010 г. са настъпили 295 пътни произшествия с незастраховани български автомобили в чужбина. Най-голямата щета е била за 2 млн. лева – катастрофа в Гърция с четирима загинали.

България е на последно място по обхвата на "Гражданска отговорност” в ЕС, каза и Атанас Ставрев, председател на Национално бюро "Зелена карта”.

По данни на бюрото 700 000 автомобила у нас са без застраховка. По думите на Ставрев това е потенциален застрахователен риск. Той смята, че Брюксел ще задължи България по някакъв начин да повиши обхвата на задължителната застраховка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?