Дер Щандарт за Българската православна църква:

Обичащи лукса владици в надпревара за най-високия пост

Обичащи лукса владици в надпревара за най-високия пост

Наместникът на Българската православна църква обича лукса. Докато участва в надпреварата за наследяването на българския патриарх, социалното недоволство сред населението става все по-силно, пише австрийският вестник "Дер Щандарт" по повод избора на следващ глава на църквата ни.

Митрополитът на Варна Кирил кара лимузина Линкълн. Митрополитът на Пловдив Николай носи часовник Ролекс. 12 от 15-те митрополити на БПЦ са били едно време сътрудници на Държавна сигурност. Сега трябва да бъде избран нов патриарх, след като в началото на ноември почина на 98-годишна възраст Дядо Максим. Обичащите лукса духовници в най-бедната страна-членка на Европейския съюз се борят за най-високия пост, заключва австрийското издание.

Вестникът припомня, че още миналата година Кирил предизвика огромно недоволство сред населението, след като се появи на празника на Свети Николай с чисто нов Форд седан, а след това се похвали, че само той и президентът Барак Обама имат такъв хибриден модел автомобил. В същото време една четвърт от българите живеят под чертата на бедността, а над един милион са емигрирали.

Българската православна църква е "застинала и безразлична" към социалните проблеми, пише още през 2002 антропологът Петър Кънев. Все пак има някакви опити за натоварване на църквата със социални задачи. Миналата година беше подписано споразумение с министерството на труда и социалната политика. Според него църквата планира да осъществи 80 проекта в страната, като парите ще дойдат от ЕС, цитира "Дер Щандарт".
Изданието обобщава, че църковните водачи поддържат непрозрачни отношения с представители на българския бизнес. Така например, епископът на Стара Загора Галактион даде титлата архонт, свързана с
византийската традиция, за пръв път от 600 години. Изборът му падна върху бившия собственик на нощен клуб в София и депутат в Европейския парламент Слави Бинев.

Справяне с олигархията ще бъде един от най-важните въпроси пред следващия патриарх, констатира професорът по философия от Софийския университет Стилиян Йотов. Заслугата на Дядо Максим беше, че успя да съхрани църквата, но нейните недостатъци са очевидни, отбелязва той. Българската църква не показва никакви угризения на съвестта, като се има предвид, съмнителна роля през социализма; няма смислена позиция по въпроси като аборта, коментира още Йотов, цитиран от изданието.

Това, което остава, са иконите и два-три часа литургии по време на празниците. Не е учудващо, че една четвърт от българите се определят като атеисти, коментира "Дер Щандарт". Следващата седмица Светият Синод отново трябва да се събере на заседание за намирането на наследник на Максим. Новият патриарх трябва да бъде избран не по-късно от март 2013.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?