Обидните секс-вицове са най-честият тормоз в системата на ООН

Обидните секс-вицове са най-честият тормоз в системата на ООН

Проучване за сексуалния тормоз в широката система на ООН показва, че една трета от анкетираните са се сблъскали с поне един инцидент през последните две години, най-често обидни истории и вицове за секс, информира Асошиейтед прес.
Онлайн анкетата, проведена от консултантската компания "Делойт" през ноември, е била разпратена до всички служители, временен персонал и подизпълнители на ООН, от шофьори до чистачи, по целия свят.

Получени са 30 364 отговора, което се равнява на 17 процента от запитаните.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочва в писмо до служителите, че сравнително малкото отговори показват, "че все още предстои да изминем дълъг път, преди да сме способни напълно и открито да обсъждаме сексуалния тормоз".

Според проучването 33 процента или 10 032 от анкетираните са съобщили, че са преживели поне един случай на сексуален тормоз през последните две години. В допълнение, близо 38.7 процента от съобщените случаи са станали в определен момент от времето, прекарано от служителите в ООН.

Най-честата форма на сексуален тормоз е била разказването на обидни сексуални истории или вицове, за каквито съобщават 21.7 процента от участниците в допитването.

Следват обидни забележки за външния вид, тялото или сексуалните дейности на някого, с каквито са се сблъсквали 14.2 процента.

Според резултатите от анкетата 10.1 процента от отговорилите са били докосвани по начин, който ги е накарал да се чувстват неудобно, 9.1 процента са съобщили за нежелани опити за започване на романтична сексуална връзка, а 1.3 процента съобщават за опити за сексуално насилие или за действителни нападения, включително изнасилване.

Преобладаващият брой случаи на сексуален тормоз са съобщени от участници в анкетата, които се определят като жени, лесбийки, гейове или с нетрадиционна сексуална ориентация, както и младши служители. Доброволците и консултантите са по-чести жертви от служителите на ООН.  

Споделяне

Още от Свят