“Обидно” е да има различна от полицейската версия за убийството на шофьора

“Обидно” е да има различна от полицейската версия за убийството на шофьора

На вътрешния министър Румен Петков му е “обидно”, че версиите за убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов са “толкова много”. Така той коментира във вторник твърденията, че Георги Пейков, направил самопризнания за убийството на таксиметровия шофьор Емилов, се е предал сам на полицията, както и от новопоявилите се версии за съучастник на престъплението.

По-рано сутринта в предаването “Коритаров live” на Нова телевизия са появи мъж, представен като очевидец на петъчното убийство. Той говори за двама извършители, сред които Пейков.

“Чух, че тази сутрин е разкрит и друг извършител. От една страна, става комично, а от друга – позорно”, коментира по-късно Петков пред журналисти. Той добави, че му е обидно от това, че версиите за убийството са толкова много.

“На път сме да обявим конкурс за разкриване на престъпна група”, каза по този повод министърът.

Той отхвърли твърденията за съучастник в престъплението, което се доказвало от проведените оперативни действия.

“Може би е редно да се обърне някой към полицаите и да им каже: Благодаря ви!”, каза министърът, защото докато "доста гнусни същества" се упражняват на техен гръб, те всеки ден се грижат за нашата сигурност, заяви Румен Петков.    

Той обаче не смята да обръща внимание на “полюциите на един или друг несъстоятелен от морална и етична гледна точка левент”.

Петков не конкретизира кои хора визира. Допълни, че няма предвид само политик, след като преди ден отправи индиректни квалификации (“мърша”) най-вероятно към лидера на “Атака” Волен Сидеров, който агитираше в петък за оставката на Петков.

Междувременно и директорът на Генерална дирекция “Полиция” главен комисар Валентин Петров отрече във вторник твърденията, че Георги Пейков се е предал сам.

Преди ден адвокатът на Пейков заяви, че клиентът му сам се е предал в полицията, след като е убил Емилов заради сметка от 15 лв. Изявлението на защитника бе коренно противоположно на лансираната теза от ръководствата на МВР и Столична дирекция “Полиция” (СДП), които се похвалиха със залавяне на убиеца 13 часа след като Емилов бе намерен мъртъв в петък през нощта.

Случаят предизвика широк обществен отзвук, защото изкара на протест пред парламента над 1000 таксиметрови шофьори, които за ден блокираха центъра на София с искания за оставката на министър Румен Петков и професионални и синдикални придобивки.

Ако версията за доброволно предаване на Пейков в полицията бъде приета от съда, присъдата му може да бъде драстично намалена. Именно с това шефовете на МВР обясняват твърденията на защитата, но в същото време отказват каквито и да е подробности за обстоятелствата, при които е заловен убиецът.

Изглежда, че едва по време на съдебното заседание ще се изясни дали Пейков се предал сам или полицията е стигнала до него “благодарение на професионализма си”, както съобщи в петък началникът на СДП главен комисар Румен Стоянов.

В момента 28-годишният Пейков е в ареста с постоянна мярка за задържане под стража.

От думите на Валентин Петров стана ясно, че малко след убийството на Емилов в 2.30 ч. в петък, полицията е предотвратила друг инцидент между таксиметров шофьор и клиент. Тогава на бул. “Прага” таксиджията е бил заплашен с газов пистолет, но до по-сериозни последици не се стигнало. По случая има образувано дознание в Шесто РПУ в София. 

Петров и Петков посетиха във вторник специализирана изложба и семинар за охрана, сигурност и безопасност "Security 2007", където направиха и коментари по новите версии за убийството на Емилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?