Обикновен абсурд: Момичето, което излезе от "Макдоналдс" и влезе в историята

Историята на една от най-популярните снимки от протеста срещу корупцията в Москва

Въпреки мащаба на неделните протести срещу корупцията в цяла Русия, държавните медии на практика не им обърнаха никакво внимание. В разгара на арестите в Москва в търсачката "Яндекс" нямаше нито една новина за събитията, пише вестник "Независимая газета". Затова пък в интернет и във Фейсбук могат да се намерят много свидетелства.

На една от най-запомнящите се снимки от събитията в Москва се вижда как полицаи буквално носят момиче към арестантска камионетка.

Кореспондентът на онлайн изданието "Медуза" Илия Жигульов успял да намери въпросната млада жена в управлението на МВР в московския квартал Черьомушки. Там заедно с нея още трийсетина души чакат пристигането на следовател и оформянето на обвинения. Журналистът записва и разказа на друга задържана.

Олга Лозина, представила се като възпитаничка на физическия техникум

С майка ми и сестра ми отидохме в центъра на Москва да се разходим. Връщахме се от "Макдоналдс" на Пушкинския площад и вървяхме от страната на метростанция "Беларуская", за да се приберем вкъщи. Тогава пред нас полицията прегради пътя. Тълпа от хора тръгна срещу нас – казаха ни, че полицаите не пускат нататък и трябва да се върнем обратно. Полицията изкуствено създаде струпване на хора, като накара всички, които бяха стигнали до "Белоруская", да тръгнат обратно на движението на потока.

Изведнъж изскочиха ОМОН-овци (подразделение на специалните служби за борба с безредиците) и просто започнаха да задържат произволно хора. Наблизо имаше бетонна кашпа с цветя – качих се върху нея, за да видя докъде стига тълпата. Други направиха същото и ОМОН-овците поискаха да слезем по най-бързия начин от там. Всички веднага се подчиниха, но последният от слизащите, млад човек, задържаха по най-груб начин и, извивайки му ръцете, го поведоха към полицейския бус. Майка ми се оказа в съседство и попита: За какво го задържате? След което я задържаха и нея. А после - и сестра ми. Поведоха ги, а аз тръгнах след тях, без даже да разбирам, че аз също съм задържана.

В някакъв момент тълпата ме избута, но аз отново се приближих до полицаите. И точно тогава вече те ме грабнаха и понесоха. Не мога да кажа, че се отнасяха грубо с мен – носеха ме достатъчно внимателно. Аз и сама бих тръгнала, ако ми бяха казали по какъв повод ме задържат. Но даже не успях да попитам. След това ни хвърлиха в камионетката, в която беше много задушно – бяхме 32-ма души. Даже и след пристигането ни в районното управление още цял час не ни пуснаха от камионетката. Закараха ни в управлението на МВР в Черьомушки, където сме и досега. Нищо не ни казват и не знаем кога ще ни пуснат.

Олга Орлова, преподавателка и радиоводеща

Задържаха ни около 16 часа следобед на Тверская, близо до Елисеевския магазин. На практика арестуваха цялото семейство: в началото едната ми сестра, после другата, а накрая и възрастната ми майка – те просто се държаха една за друга. Ако някой се обърнеше към полицаите и попиташе по каква причина извършват ареста, него също го задържаха. Ако по някаква причина някой от младежите оказваше дори малка съпротива – здраво го връзваха. Аз не оказах съпротива, просто ме извлякоха от тълпата. Всички крещяхме "Позор!", когато много грубо набиха един младеж. При това нямаше никакви обиди или плакати. Просто стояхме и скандирахме. Няколко души носеха руски знаменца – тях веднага ги натикаха в арестантската кола.

В районното бяхме първоначално 32-ма, сега сме останали 22-ма човека, от тях трима са непълнолетни – тях също не ги пускат, въпреки че родителите им отдавна дойдоха да ги вземат. Сега пристигнаха следователи. От непълнолетните искаха да вземат отпечатъци, но ние не позволихме. На един от тях, който е едва на 17 години, дадоха да подпише портокол, където бе написано, че е тичал по "Тверская" и обиждал служителите на реда. А това е пълна лъжа, нищо подобно не е правил. Разбира се, той отказа да подпише.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?