Новият шеф на ДАНС в оставка:

Обикновените хора не протестират срещу мен, а тези, които се страхуват

Обикновените хора не протестират срещу мен, а тези, които се страхуват

Протестите не са реакция на обикновените хора, а на уплашените, които се страхуват, че цялата истина за всичко, което са правили, ще излезе наяве, защото не може да има адекватна реакция, без хората да видят какво правя, обяви Делян Пеевски в интервю за вестник ”Преса”, дадено в петък и публикувано в събота. Само 24 часа по-късно той вече е шеф на ДАНС в оставка, след като премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще приеме оставката му. В петък срещу назначението му в спецагенцията протестираха над 10 000 души. Изключително остри бяха и реакциите на евроатлантическите партньори на България. За събота и неделя са организирани нови демонстрации.

”Всички тези протести са провокирани и организирани от тези лица, ясно ги видяхте, да не ги посочвам поименно, които се притесняват от това назначение”, обясни Пеевски. В събота неговите медии излязоха с новината, че протестите са организирани от ГЕРБ, защото бившият министър на енергетиката Делян Добрев бил забелязан сред тълпата.

Пеевски допълни, че в ДАНС е бил посрещнат ”много добре” и е бил помолен от своите предшественици да осигури приемственост в работата на спецагенцията. Бившият депутат от ГЕРБ хвърли и светлина върху начина, по който се озовал на поста.

"Решението го взех след поканата на премиера, защото смятам, че имам дълг към държавата, и защото съм убеден, че България се нуждае от много решителни действия в момента. Смятам с моите дългогодишни познания във всички сфери на управлението, че мога да помогна на държавата си. Нямам друг мотив да приема този пост”, каза той и обеща вече да не прави политически изказвания. Това най-вероятно няма да се случи, защото най-вероятно той ще се върне в парламента.

”Ще работя единствено за България, защото смятам, че държавата го заслужава. Хората са изключително бедни, измъчени от всичко, което се е случвало досега. И търсят надежда. Надявам се с нашите действия да им дадем тази надежда - че нещата в България вече ще се развиват по различен начин”, обяви още Пеевски.

Той допълни, че има изкуствено напрежение, което се създава чрез активизиране на престъпни групи, които са имали определени взаимовръзки с предишни управляващи.

”Не мога да разбера реакциите на предишните управляващи. Ако нямат от какво да се притесняват, те би трябвало да приемат тази промяна, която е за добро за държавата. Тя е с цел да може да се изчисти корупцията, да се спре изцяло контрабандата в държавата, да се спрат всички ДДС схеми, да се напълни хазната, за да могат хората да живеят по-добре. Моите действия са насочени само към това. Ако хазната се напълни и икономиката тръгне, надявам се хората да бъдат доволни. Ако не се случи - ще бъда виновен само аз”, каза новият шеф на ДАНС.

По отношение на критиките на президента Пеевски заяви, че не може да си ги обясни.

”Той не е видял нищо от моите действия, за да може да съди. Нека президентът да види как работя и от позицията си на държавен глава да прецени дали е правилно или грешно това назначение”, каза бившият депутат от ДПС.

Пеевски заяви, че е получил пълен достъп до класифицирана информация на най-секретно ниво, който е имал и преди. Той гарантира, че няма да има проблеми с партньорските служби, въпреки неофициалните информации, че всички евроатлантически партньори на България са силно разтревожени от назначението му.

Първите му действия ще бъдат насочени към стабилизиране на бюджета на държавата, пресичане на контрабандата и ДДС измамите. Пеевски обеща и пълна публичност при работата на ДАНС.

В отговор на въпрос как ще се държат неговите медии ще отразяват изявите му в ДАНС, той каза: ”Медиите трябва да се държат обективно към всички. Когато правя добри неща, смятам, че е редно да се отразят обективното, ако бъркам - да бъда критикуван”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?