Обиколка на финансовия министър по магазините свали цени на храни и яйца

Премиерът се закани да проверява етикети и фактури, но натовари с тази задача вицето си

Проверка на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков по магазините в различни населени места в Южна България установила, че има леко поевтиняване на храните и цената на яйцата е около 30 ст за брой, съобщиха от финансовото ведомство петък. Обиколката е по заръка на премиера Бойко Борисов, който във вторник на правителственото заседание се закани да провери цените на храните заедно със земеделския, икономическия и финансовия министри.

След като обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе светкавично отстранен в четвъртък вечерта, в петък Борисов се закани да направи проверката сам, без медии и без любимите му телевизионни камери, чиито оператори често са свиквани само те да снимат негови изявления без да има журналисти да задават въпроси.

 

В крайна сметка инспекцията се оказа възложена на Дянков и експерти, за да проверят дали няма спекулативно повишение на цените преди Великденските празници. От финансовото министерство обясниха, че обиколката на Дянков включва както малки магазинчета, така и големите хранителни вериги, но отказаха да съобщят кои са посетените търговски вериги

 

Лекото поевтиняване, установено по време на проверката, се отнася до месото, брашното и други основни продукти. В същото време от Министерството на земеделието и храните разпространиха обичайните се петъчни ценови анализи, от които става ясно, че в периода 7-14 март цената на яйцата на едро дори се покачва със стотинка. В търговската мрежа обаче има спад от 1 ст., а в малките магазини цените се запазват. На борсите яйцата се продават между 30 и 44 ст. за бройка според размера им.

 

Средните цени на агнешко месо, според данните на агроведомството, за страната остават около нивата от предходната седмица. Във Варна, Добрич, Кърджали и Стара Загора има леко повишение на цените на цяло агне и бут и плешка. По области, цените продължават да се движат в диапазона от 11.83 лв./кг до 13.50 лв./кг, като най-ниските стойности са отчетени в Ямбол, а най-високите - в Ловеч.

 

Преди това Борисов обясни пред БНТ как ще направи самичък проверката на цените: "Днес като отида и са запиша от 4-5 места цените, след това ще ги събера при мен и ще кажа - я дай ми фактурата на производителя да видя на каква цена си дал яйцата, ето във вашите магазини колко е цената, разликата между едното и другото е толкова процента. Защо?"

 

По повод коментарите на икономисти, че цените у нас са свободни и се определят от пазарното търсене, премиерът коментира, че "ако един собственик на кокошки или на агнета, или на ниви, не получава дотация от държавата, може да определя цените си такива, каквито иска".

 

"Но когато от парите на българския данъкоплатец правителството, което в момента е на власт, е решило да даде от парите на данъкоплатеца и да дотира производството на жито, производството на яйца, производството на агнешко, производството на риба, производството на зеленчуци, и говорим за над милиард и 200-300 милиона, вместо тези пари примерно да решим и да кажем - тях ще ги дадем, ще ги преразпределим за образование или за спорт, или за култура, или за иновации, а сме ги дали там, в селското стопанство, където е хлябът, сиренето, кашкавалът, яйцата, месото на българина. . .", коментира Борисов

 

"Ние можем да попитаме тези производители - това ли е вашата благодарност, че един милиард в края на предишната година за един ден изплатихме на всички зърнопроизводители, дотация, заслужават ли българите да им вдигнете хляба? Или сега за първи път дадохме 50 милиона на животновъдите. Заслужават ли за Великден, когато е най-светлият ни християнски празник, да вдигнете цената на агнешкото и яйцата?", попита още той.

 

Премиерът заяви още, че "ако продължат тази спекула, като дойде догодина новият бюджет и като дойде земеделският министър да каже - искам да дотираме тези и тези области в земеделието, отсега могат да знаят, че отговорът ще бъде – не".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?