Обилните валежи активизираха свлачища и наводниха домове

В 19 области е обявен жълт код

Обилните валежи през последните дни активизираха свлачища и наводниха домове в страната. В смолянските квартали “Устово” и “Райково” се е активизирало свлачище и едната лента за движение на пътя е затворена. Домовете и дворовете в шуменското село Илия Блъсково са наводнение.

 

Мокрите пътища станаха причина за катастрофи като през изминалото денонощие са регистрирани 16 тежки произшествия. Един мъж загина, а други 21 души са били ранени, съобщиха от МВР.

 

Заради обилните валежи жълт код е обявен в 19 области в Западна, Централна, Северна и Южна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.

 

Пороят е активизирал свлачище между кварталите “Устово” и “Райково” в Смолян. Движението на автомобили е затруднено, като едната лента е затворена.

 

Проливният дъжд е наводнил дворове и е изронил няколко улици в шуменското село Илия Блъсково. Над 60 л/кв.м е падналото количество валежи в селото. Пороят е бил придружен и със силен вятър. По три от улиците пороят е успял да извлече трошенокаменната настилка и е затлачил дерето на местната река. Язовирът край селото е имал свободен обем и е поел придошлата вода.

 

Към момента водата вече се е отекла от дворовете и ситуацията се нормализира, каза Красимир Косев от общинския щаб за борба с бедствията, цитиран от радио “Дарик”.

 

В планините облачността е значителна и времето не е подходящо за туризъм, предупредиха от Планинската спасителна служба.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?