Обилните валежи наводниха пътища, критично е положението в Елхово

Обилните валежи наводниха пътища, критично е положението в Елхово

Заради обилните валежи през последното денонощие и преливането на реки, много пътища в страната са наводнени и затворени, а в Елхово бе обявена критична ситуация заради покачването на река Тунджа.

Марица е излязла от коритото си и е наводнила част от пътя преди с. Капитан Андреево, съобщиха в понеделник от пресцентъра на МВР. Пътят в този участък е непроходим. Създадена е организация за пренасочване на движението през ГКПП "Лесово".

Пътят Ботевград - Мездра е затворен за движение за всички моторни превозни средства. Причината са закъсали тежкотоварни автомобили в района, който са се движили с летни гуми. В района вали мокър сняг.

Пътят ще бъде отворен за движение след отстраняване на авариралите камиони.

Затруднено е движението на автомобили между Перник и София. По данни на диспечерите от автогарата в Перник с около час изостава графикът на придвижване на автобусите до столицата.

Задръстването се дължи не на лошо състояние на пътя, а на огромния поток от автомобили, обясни Румен Сачански, директор на Областното пътно управление.

По думите му ситуацията е характерна почти за всеки понеделник сутрин, когато много хора се придвижват към София от Югозападна България. Две големи пътни артерии – от Кулата и Кюстендил, се събират при Драгичево и шосето не може да поеме всички коли, обясни Сачански.

Задръстването е от Драгичево до гара Владая, уточниха от Областното пътно управление.

Пътищата в Силистренска област са заснежени, но са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.

Частични снежни навявания има по общински пътища, но те се почистват. Остава затворен за движение пътят от Силистра за Добрич в отсечката между селата Богорово и Кайнарджа. Обходният маршрут е през с. Войново.

В Тутракан е аварирал водопровод и повредата се отстранява. Във всички други селища на Силистренска област електроснабдяването, водоснабдяването и телефонните връзки са нормални.

Няма информация за наводнени сгради и земи.

Тунджа и Камчия преливат

Ситуацията в района на Елхово е критична, съобщи БНР. След обилен дъжд, продължил близо 12 часа, нивото на река Тунджа се покачи до 420 см. Залят е районът около автогарата, заради наводнен трафопост е изключено електрозахранването на около 100 къщи, съобщи кметът на общината Петър Киров.

Остават наводнени и две улици в покрайнините на града. Все още не се е наложила евакуация, но изградената вчера временна дига на места е започнала да пропуска вода.

В района на Ямбол нивото на Тунджа е 455 см и от снощи е в застой. Обилните валежи от сняг и дъжд доведоха до различни проблеми в много области на страната.

Река Камчия също е започнала да се излиза от коритото си заради силния дъжд. По думите му наводнено е рибарското селище при устието на реката. От дъжда са наводнени няколко къщи във Вълчи дол, както и детска градина във варненския квартал "Аспарухово".

На място са изпратени помпи на "Гражданска защита" и общините, които отводняват наводнените постройки.

Активизирали са се свлачища в района на резиденция "Евксиноград" и квартал "Аспарухово". В община Аврен има села без ток, съобщи директорът на "Гражданска защита".

Десетки селища в Смолянско отново без ток

Над 70 населени места в област Смолян са с прекъснато електричество поради аварии, причинени от обилния снеговалеж. Без ток са почти всички села в общините Смолян, Рудозем, Борино, Девин, Баните и три махали в община Мадан. С прекъснато електрозахранване са и някои райони в Смолян.

Пътят до село Мугла отново е затворен, след като в неделя бе достъпен за няколко часа за високопроходими автомобили. Жителите на Мугла прекараха пет дни през миналата седмица в снежна блокада, тъй като пътят бе блокиран. 

Затворен е и пътят Белица-Загражден, а по участъка Средногорци-Рудозем движението е само в едното платно. 

Нивото на язовир "Златоград" е 32 см. над преливника, а на хвостохранилището край Златоград- 25 сантиметра над преливната кота, което е в рамките на нормалното. 

Споделяне

Още от България