Обилният снеговалеж остави десетки селища без ток, пътища са затворени

Обилният снеговалеж остави десетки селища без ток, пътища са затворени

Обилният снеговалеж остави без ток десетки села в Югоизточна България. Пътища са затворени за движение, сред които и проходът на Републиката.  Автобус с деца е закъсал по пътищата, но е бил изтеглен успешно. От КАТ предупредиха, че проверямат всчки автомобили дали карат със зимни гуми.

85 села в Югоизточна България без ток

След обилния снеговалеж тази нощ в района на Родопите и по високите планински части на територията на Югоизточна България към 9днес 85 малки населени места са без електрозахранване, съобщиха от „Гражданска защита“.

Това са селища,разположени предимно в Смолянска и Кърджалийска област, както и отделни селавъв високите части на Хасковска и Пловдивска област.

Над 30 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на захранването, като основното предизвикателство са блокираните от сняг пътища и паднали дървета. Дружеството има готовност да мобилизира още аварийни екипи при необходимост.

Всички аварийни групи са подготвени за работа в зимни условия и екипирани с техника, материали и екипировка. Създадена е необходимата организация, която се ръководи от диспечерския център на дружеството.

Пътна полиция спира колите с летни гуми

Пътната полиция ще спира и санкционира водачите, които карат с летни гуми, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Аварирал ТИР затвори рано тази сутрин Прохода на Републиката. Тежкият румънски автомобил пътувал от Велико Търново за Стара Загора и се завъртял. Инцидентът е станал към 5 часа сутринта.

Тирът е изтеглен и движението е възстановено. По този повод от КАТ отново предупреждават пътуващите, че автомобилите трябва да са подготвени за зимни условия.

Временно бе затворен участък от пътя Хасково-Харманли. В местността Бреговски завои също са аварирали няколко тежкотоварни автомобила.

Тази нощ за кратко поради паднала скална маса е бил затворен и пътят при Кресна. Трасето вече е разчистено.

Временно затворени за почистване са и пътят Хасково-Свиленград и Пловдив-Смолян, където в района на Бачково се е срутила скална маса.

Закъсал автобус с ученици е бил изтеглен рано тази сутрин от служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" между селата Припек и Желъдово, община Ардино. Децата са невредими.

Обстановката в София

158 коли на фирмите, ангажирани с почистването на София от снега, работят, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

Почистват се приоритетно улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт , стръмни и опасни места в града.

В районите Панчарево и Витоша техниката на фирмите оператори избутва снежни маси от пътните платна, а в останалите районисеполагат соли против заледяване.

Започнало е почистването на спиркитеи подлезите. Градският транспорт се движи нормално.

Затруднено е движението в Балша, Мрамор и отсечката от Симеоново към Драгалевци.

Всички автобуси, изпълняващи курсове в планината Витоша ще бъдат проверявани за наличие на вериги и при липса ще бъдат спирани.

Времето

Днес през страната ще преминава средиземноморски циклон. В Източна България и много райони от Предбалкана метеорологичната обстановка ще се усложни. щедуха умерен и силен северен вятър, е прогнозата на НИМХ-БАН. 

Постепенно дъждът навсякъде ще премине в сняг. Валежите ще са значителни и ще има навявания. В крайните западни райони и в Югозападна България валежите и вятърът ще са по-слаби.

Температурите през деня ще са почти без промяна, в повечето места - между минус 4градусаи 1градус.

По Черноморското крайбрежие ще вали дъжд и сняг. Вятърът ще е силен до бурен от север североизток. Максималните температури ще са  меду 2 и 4 градуса.

В планините ще вали сняг, повече в масивите в източната половина на страната и в Предбалкана. По високите открити части ще духа силен и бурен вятър от север, североизток.

Ще има навявания. Температурите ще се понижат, максималната на 1200 м ще е около минус 3градуса, а на 2000 метра - минус 9градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за декември и ще се повишава.

Споделяне

Още от България