Обир по холивудски на инкасо кола хвърли в смут МВР

Въоръжени и облечени в полицейски униформи устроиха засада и задигнаха над 1 млн. лева

Обир по холивудски на инкасо кола хвърли в смут МВР

Нагъл обир в холивудски стил хвърли в смут ръководството на МВР в четвъртък, след като ден по рано малко след 19.30 часа няколко въоръжени и преоблечени като спецполицаи нападатели устроиха зрелищна засада на инкасо кола на пътя между Севлиево и Ловеч.

В бронираната кола се е врязал странично друг микробус, от който веднага излезли двама въоръжени с униформи. След инсценираната катастрофа на мястото се появили два джипа, от които излезли останалите нападатели и открили предупредителен огън във въздуха с автоматично оръжие.

По непотвърдена засега информация в бронирания автомобил е имало около 2 милиона лева, но обирджиите са успели да задигнат само част сумата, разрязвайки с флекс и хидравлични ножици каросерията. Шофьорът и охранителят на бронирания автомобил не са пострадали. Малко след като обирджиите изчезнали, бусът им е открит опожарен.

В рамките на деня така и не се изясни защо инкасото не се е движело по магистрала или първокласен път, каквито са изискванията за сигурност.

Не бих искал да навлизам в правилата за инкасовата дейност, но ние ще изясняваме защо е променен маршрутът. Работим и по евентуална версия за вътрешна намеса. Шофьорът и охранителят нямат до момента налична съпричастност към престъплението”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той припомни, че преди време е имало идентичен обир – на “Хаинбоаз” – със стрелба, а в рамките на месец извършителите са били задържани.

Веднага след подаването на сигнала в полицията, екипи от дирекциите на МВР в Ловеч, Габрово, Плевен и Велико Търново са блокирали района, като са изградили контролно-пропускателни пунктове на основните входове, за да проверяват всички преминаващи коли.

Близо 20 часа продължи огледът на 10-километров участък между Петко Славейково и ловешкото село Къкрина, където в гористата местност "Огледалата" е бил нападнат и ограбен инкасовият автомобил.

До вечерта в четвъртък обаче обирджиите така и не са открити.

Обичайно след подобни показни престъпления, ръководството на МВР на няколко пъти се размина в коментарите си за инцидента. Първо лично вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че нападателите са били "с полицейски униформи и въоръжени, което е доста притеснително". Главният секретар Калин Георгиев отрече тази информация, уточнявайки, че били само с с бронежилетки с надписи "Полиция", "което не означава, че са полицейски служители".

В края на деня обаче шефът на полицията в Габрово Денислав Донков потвърди версията на Цветанов, опровергавайки на свой ред главния секретар. По думите му обирджиите са симулирали полицейска акция и са били не само с бронежилетки, но и с униформи. Акцията им е била предварително обмислена и добре организирана.

Донков и Георгиев се разминаха диаметрално и по отношение на друго важно обстоятелство – дали нападателите предварително са заглушили радиочестотите в района, за да не могат охранителите от инкасото да сигнализират за атаката чрез паник бутона в колата. Главният секретар убедено определи тази хипотеза като "необоснована теория", докато Донков допусна, че това е много вероятно.

По време на въоръжения грабеж радиочестотите вероятно са били умишлено заглушени, каза Донков.

Поради тази причина според него не е могъл да се задейства паник-бутонът, който е бил инсталиран в бронирания автомобил.

Полицията работи върху няколко версии, но те не бива да се оповестяват, тъй като извършителите на дръзкия обир още не са заловени. Издирват се между 4 и 6
въоръжени лица.

Откраднати са само част от парите в инкасовия автомобил, тъй като похитителите не са имали време да го претърсят целия.

Двамата охранители, които са транспортирали парите на няколко банки от Габрово, Севлиево и Велико Търново, са все още в полицията. С тях разговарят и полицаи, и психолози, уточни Донков.

Междувременно се разбра, че инкасо-фирмата, от чиято кола са задигнати парите, може да остане без лиценз. Директорът на Охранителна полиция Милчо Енев каза, че при транспортирането на парите са били нарушени основните правила от Наредбата за организиране охраната при транспортиране на ценни пратки и товари.

От фирма G4S засега не обясняват защо колата им е пътувала по второкласен път. "Колегите са действали по правилата и са останали в колата, където са защитени. Не са пострадали, което е най-важното в случая", коментира Димитринка Димитрова, главен асистент на изпълнителния директор на фирмата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?