Обиск в партийната централа на Саркози

Парижката централа на френската управляваща партия Съюз за народно движение (СНД) бе обискирана от полицията в рамките на разследването на аферата "Бетанкур - Вьорт", предаде Франс прес в четвъртък.

Обискът стана по разпореждане на прокуратурата на парижкото предградие Нантер. Той се извършва като част от разследване след оповестени тайни подслушвания в дома на Лилиан Бетанкур, собственик на козметичния гигант "Л'Ореал".

Данните от подслушванията се оказаха изключително смущаващи за министъра на труда Ерик Вьорт и се стигна до политическо-финансова афера с подозрения за конфликт на интереса, злоупотреба със служебно положение и неправомерно политическо финансиране, припомня Франс прес.

Ерик Вьорт е бивш министър на бюджета, а през 2007 г. е бил ковчежник на СНД и на кандидат-президентската кампания на Никола Саркози.

Лилиан Бетанкур, която редовно прави дарения за СНД, е заподозряна в данъчни измами. При нея като финансов консултант е работила съпругата на Ерик Вьорт. Освен това бивша счетоводителка на милиардерката обвини бившия ковчежник на СНД, че събирал незаконно финансови дарения от Бетанкур за финансиране на кампанията на Саркози през 2007 г.

Ерик Вьорт отрича да е извършил каквото и да било закононарушение, но призна в началото на септември, че през март 2007 г. е лобирал пред Никола Саркози (който тогава е бил вътрешен министър) да се връчи ордена на Почетния легион на шефа на финансовата консултантска фирма на Бетанкур Патрис дьо Местр.

Генералният директор на СНД Ерик Сезари обясни, че полицаите претърсвали офисите на партията в продължение на час и половина и търсели кореспонденция между Ерик Вьорт и Патрис дьо Местр, както и писмо на Вьорт до Саркози от март 2007 г., в което се смята, че е било обсъдено награждаването на Патрис дьо Местр.

Те са разгледали целия партиен архив, но не са взели нищо, заяви Сезари, който е подписал протокол в този смисъл.

"Това беше искане на сведения. Искаха да проверят някои документи", подчерта Сезари и отхвърли термина "обиск" с аргумента, че полицаите от финансовия отдел са предупредили предварително за посещението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят