Обиск в руския институт за космически изследвания заради подозрения в шпионаж

Обиск в руския институт за космически изследвания заради подозрения в шпионаж

Руската служба за сигурност извърши обиск в главния институт за космически изследвания заради подозрения в шпионаж в полза на западни тайни служби, съобщи в. "Комерсант", цитиран от Франс прес.


"Тази сутрин Федералната служба за сигурност (ФСС) обискира кабинетите на служителите на Централния научно-изследователски институт по машиностроене", част от руската космическа агенция (Роскосмос), съобщи вестникът, цитирайки източници от силите на реда.


Обиските бяха извършени като част от разследване за "държавна измяна". ФСС подозира "десетина служители" в руската космическа индустрия в "сътрудничество със западни тайни служби", казаха пред "Комерсант" източниците.


По този начин, по данни на ФСС западни специални служби са се сдобили с резултати от развитието на руската промишленост в хиперзвуковите разработки с гриф "строго секретно", предаде ТАСС, която също се позова на информацията на "Комерсант".


Говорителят на Роскосмос Владимир Устименко потвърди за обиска пред вестника. Той каза, че генералният директор на космическата агенция Дмитрий Рогозин е наредил да се окаже пълно съдействие на силите на реда.


Обиск е извършен не само в централата на научно-изследователския институт в град Корольов в Московска област, но и в службата на директора на изследователско-аналитичния център на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон в руската столица.


"Установено бе, че изтичането (на секретни информации) е дошло от служители на научно-изследователския институт в тесни контакти с Пайсон", заяви пред вестника осведомен източник.

Споделяне

Още от Свят