Обиски в офиси на един от най-богатите руснаци заради многомилионен подкуп

Задържани са двама от топ мениджърите му, третият е успял да избяга в Лондон

Руският олигарх Виктор Векселберг

Руските власти са направили обиски в офиси на финансово-промишлената група "Ренова", която е собственост на един от най-богатите руснаци и приятел на президента Владимир Путин – Виктор Векселберг. Причината е даване на многомилионен подкуп на бившето ръководство на република Коми, което се разследва по друго дело.

По време на обиските са задържани съсобственикът на "Ренова" Евгений Олховик и шефът на компанията "Т Плюс" Борис Вайнзихер. Третият мениджър на друга компания от холдинга Михаил Слободин е успял за замине за Лондон и в момента се предприемат мерки за неговото задържане.

Срещу тримата тече разследване за даване на подкуп в особено големи размери, съобщи официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, предаде ТАСС.

Разследването срещу тримата мениджъри са разследвани за даване на подкуп от над 800 млн. рубли (12.2 млн. долара) е започнало през август.

Свободин, Олховник и Вайнзихер са били последователно шефове на компанията "Интегрирани енергийни системи", която е част от холдинга "Ренова". В периода 2007 – 2014 г. тримата са дали подкупи на бившето ръководство на република Коми начело с Вячеслав Гайзер, обвиняем по друго дело, за да получат изгодни цени за доставката на топло и електроенергия. Подкупите са били превеждани в офшорна фирма, зад която стоял Гайзер и дрги бивши ръководители на Коми.

Това разследване е още един епизод от голямото наказателно дело срещу бившото ръководство на северната република., посочва ТАСС.

Арестите срещу тримата топ мениджъри са предприети след като изпълняващият длъжността ръководител на Коми в момента Сергей Гапликов се оплака на руския президент Владимир Путин от собствениците на  топлоелектирическата централа (ТЕЦ) във Воркута, че поставят под риск отоплението на хиляди руснаци през наближаващата зима. Температурите във Воркута падат и под минус 40 градуса. ТЕЦ-ът във Воркута е част от активите на Векселберг. Тогава Путин казал, че на тази безотговорност трябва да бъде сложен край, пишат руски издания.  

Към момента няма данни за задържането на мажоритарния собственик на "Ренова" Виктор Векселберг. Той оглави класацията на най-богатите руснаци с 14.7 млрд. долара, направена от изследователска компания Wealth-Xот от Сингапур през 2015 г.

Руският олигарх Векселберг е съосновател на конгломерата "Ренова Груп" (Renova Group), който има активи в енергетиката, металургията, химическата промишленост, строителството, транспорта, телекомуникациите и т.н. - на практика в почит всички сфери на икономиката.

Векселберг беше сред наградените от Путин през 2014 г. за участието на компаниите му в подготовката на олимпиадата в Сочи.

Той беше отличен с държавен орден и от Дмитрий Медведев, когато беше президент, за откупуването на редица произведения на майсторите на императорската бижутерна къща  "Фаберже" и създаването на музей в Санкт Петербург.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?