Обискиранa e фирмата, внедрила системата за разпределението на делата в съда

Член на разследващия екип изнася компютър от офиса, снимка БГНЕС

Прокуратурата е извършила обиск в офиса на фирмата "Смарт Системс 2010", която преди пет години внедри системата за случайно разпределение на делата, съобщи БГНЕС. Иззета е компютърната конфигурация, на която е направена система преди да бъде предоставена на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Разследващите издирват и компютрите, на които системата е била поддържана, съобщи БНТ. Целта на изземването е да се направи експертиза по делото.

Преди седмица ВСС публикува резюме одита от въпросната Централизирана система за случайното разпределение на делата в съдилищата.

Одитът е установил 23 уязвимости на системата, което би трябвало да е очаквано за ВСС. Тя бе преправена набързо през 2015 година, за да замести временно напълно пробитата система "Лоу чойс", която се ползваше към онзи момент. Тогава главен прокурор беше Сотир Цацаров, но дело за проблемите със случайното разпределение не бе образувано.

Съдебният съвет се задейства едва след налагане на силен натиск от Европейската комисия, защото проверките на "Лоу чойс" бяха показали, че тя може да се манипулира без да оставя следи от буквално всеки.

Сегашната система има уязвимости, които представляват риск, но те могат да се експлоатират само ако злонамереният потребител има предварително осигурен достъп. Само при това положение може да се стигне до "неоторизирани промени в резултатите от разпределението на дела".

"Тестовете за оценка на сигурността не са установили техническа възможност за достъп до системата отдалечено, без съответното лице да бъде предварително и ръчно оторизирано от лицата, отговорни за това", е едно от заключенията на одита,

Системата е качена на сървър, който физически се намира в сградата на Висшия съдебен съвет.

Одитът на стана причина за образуване на наказателно дело. По него вече беше разпитан съпредседателят на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов, който в аванс бе обявен от главния прокурор Иван Гешев за виновник за внедряването на системата. Правосъдният министър няма право на глас във ВСС, а Христо Иванов беше в постоянен конфликт с мнозинството със съдебния съвет, което взема решенията.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?