Обкръженият Садр преговаря за примирие в Наджаф

В иракския град Наджаф настъпи спокойствие, след като в петък бе постигнато временно примирие между иракските и американските сили, от една страна, и милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр.

Разговорите между сътрудници на Садр и иракското правителство започнаха след продължилите една седмица боеве, чиято кулминация беше масираната военна офанзива на иракски и американски части в четвъртък, при която бунтовниците бяха обкръжени в тясно пространство в центъра на града.

Поддръжници на радикалния шиит твърдят, че по време на боевете предишната нощ той е бил ранен, но правителството в Ирак отрича.

Садр поставя условия за примирие

Говорител на Садр съобщи в петък, Армията на Махди е поставила няколко условия, за да се изтегли от града. Едното искане е окупационните сили да се изтеглят от Наджаф и Марджая (върховната шиитска религиозна инстанция) се съгласи да поеме контрола над града.

Садр освен това е поискал амнистия за неговите бойци, както и да им бъде позволено да участват в политическия процес в Ирак и да заемат важни постове.

Делегация от шиитски лидери, предвождани от съветника по национална сигурност Моуафак ал-Рубаи се опитват да постигнат мирното споразумение с Армията на Махди, бе съобщено в петък следобед от кабинета на правителствения представител.

Най-влиятелният шиитски духовник, аятолах Али Систани, който в момента е на лечение в Лондон, изпрати своя делегация, която да се включи в разговорите.

Садр и хората му обкръжени в гробницата на Имам Али

Американските военни заявиха, че операциите са проведени с изключителна сдържаност и няма нанесени поражения върху джамията, в която се намира гробницата на Имам Али, считана за едно от най-светите места за шиитските мюсюлмани.

Именно гробницата на Имам Али и съседното гробище бяха използвани за прикритие и база за атаки от бойците на Моктада Садр.

Американските военни не успяха да потвърдят в петък дали Садр е бил ранен.

Хиляди поддръжници на Садр са блокирани в джамията, обявиха иракските власти. Светите места са обкръжени от иракска полиция и части на иракската Национална гвардия, но няма планове районът да бъде щурмуван, предаде Си Ен Ен.

Иракският министър на отбраната Хазем Шаалан подчерта, че иракските сили са близо, но не и в самия комплекс. Той посочи, че многонационалните сили, имайки предвид американците, са доста по-далеч.

"Ние няма да позволим на никои чужди сили да влязат в гробницата на Имам Али", каза вътрешният министър Фала хал-Накиб.

Садр и неговите поддръжници все още са обкръжени в гробницата на Имам Али.

В петък сутринта в зоната на боевете бяха допуснати линейки, които да изведат няколкото ранени бойци на Садр.

В петък американските военни заявиха, че им е дадена заповед да спрат офанзивата, в която участват 2 000 американски морски пехотинци и 1 800 иракски полицаи и членове на Националната гвардия.

Иракският вътрешен министър заяви пред Ройтрес, че ако Садр напусне мирно джамията, няма опасност за живота му.

"Ние ще преследваме престъпните елементи, проникнали в движението на Садр, а не самият Садр", каза той.

Премиерът Ияд Алауи свика спешно заседание на кабинета в Багдад във връзка със ситуацията в Наджаф.

В Куфа, съседния на Наджаф град, иракските сили за сигурност са водили боеве рано сутринта в петък в джамия, която е била използвана за убежище от милициите на Садр. В боевете са участвали и американски морски пехотинци.

"Иракските сили влязоха в джамията, изгониха хората на Садр, убиха някои от тях, а осем бяха арестувани", заяви американски военен представител.

Морските пехотинци са обкръжили джамията, но не са влизали вътре.

Ако бъде убит, Садр ще се превърне в мъченик

Американски части в четвъртък атакуваха и дома на Моктада Садр, както и съседни сгради на две болници, които той е използвал. Садр не е бил в къщи по време на щурма.

"Ние знаехме, че Садр не е бил у дома", заяви американски военен говорител и добави, че цел на масираната офанзива не е била ликвидирането на Садр, а стабилизиране на ситуацията в града.

Си Ен Ен цитира Аматисия Барам от американския Институт за мира, която посочва, че ако Садр бъде убит, той ще бъде обявен за мъченик от привържениците си.

Той има хиляди последователи и ще стане символ на съпротивата, символ на шиитското мъченичество, което не е добра идея, каза тя.

Преди началото на офанзивата в четвъртък бе обявено, че целта е да бъде смазан бунта на Армията на Махди, която в момента е най-сериозното предизвикателство пред усилията на новото иракско правителство да установи контрол в страната.

В петък бе съобщено, че няма данни за жертви сред коалиционните сили. Преди началото на офанзивата населението, живеещо около фронтовата линия, бе призовано с мегафони да се евакуира от района.

Полк. Томас Джонсън обясни в петък, че около 80 процента от територията на града е спокойна и хората вършат обичайната си работа.

Протести срещу офанзивата в Наджаф

Военните операции срещу Армията на Махди в Наджаф предизвикаха протести в Багдад, където се проведе демонстрация в района на правителствените сгради.

Подобни протести имаше още в Куфа, Самара, Мосул, Фалуджа и Диуания, като някои от поддръжниците на Садр искаха оставката на временния министър - председател Ияд Алауи и изтегляне на американските сили от Наджаф, предаде ББС.

В южния град Басра от хотела му бе отвлечен британски журналист, като похитителите заплашиха да го убият, ако американците да напуснат светия град Наджаф до 24 часа. По-късно кореспондентът на в. Съди Телеграф бе освободен с посредничеството на хората на Садр.

Иран и Арабската лига също осъдиха боевете в Наджаф.

Междувременно специалният пратеник на генералния секретар на ООН Кофи Анан Ашраф Кази пристигна в Багдад начело на малък екип от експерти, предаде АФП. Екипът веднага се зае за работа, с цел да помогне за провеждането на Иракската национална конференция, предвидено за края на седмицата.

Споделяне

Още от Свят