Област Стара Загора въведе вечерен час, забрани излизанията от 21 до 5 часа

Затварят се градинките за разходка на кучета

Област Стара Загора въведе вечерен час, забрани излизанията от 21 до 5 часа

Изключително строги мерки се въвеждат в цялата област Стара загора заради коронавируса.

Обявен е вечерен часи никой няма право да излиза от 21 до 5 часа. Изключения ще се правят за тези, които отиват на работа и по медицински нужди. Заповедта е на областния управител Гергана Микова. Издадена е по препоръка на Областния кризисен щаб.

До края на деня кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще издаде заповед, с която се забранява събирането на двама възрастни на едно място.

"В момента наблюдаваме хора, които се събират и си говорят. На никой не му е приятно, но такива са правилата. Няма как да се справим по друг начин, трябва да пазим себе си и околните. Постоянно се публикуват снимки от парковете. Явно хората не са разбрали, че е забранено", коментира Живко Тодоров.

Ще бъде преустановена и практиката за обикаляне на паркове и градинки под претекст за разхождане на кучета.

Кметът на Стара Загора призова хората да бъдат отговорни, а не да нарушават разпоредбите. Ще бъдат налагани глоби на нарушителите. Ще има редовни проверки в кв. "Лозенец" на лицата, за които има информация, че нарушават мерките. Контролът ще бъде засилен.

 От днес ще бъдат затворени кучешките градинки.

"Съжаляваме за тази мярка, но хората започнаха да нарушават правилата. Да, можеш да излезеш да си разходиш кучето, но не и да го използваш, за да обикаляш целия град", каза  Живко Тодоров.

В уточни, че в заповедта ще бъде описано къде точно можеш да разхождаш домашния си любимец.

Ще бъдат затворени всички магазини освен аптеките и търговските обекти за хранителни стокив Стара Загора.

Затягането на мерките идва, след като е регистриран пациент с коронавирус от Стара Загора, а Клиниката по ендокринология в Университетската болница е под карантина.

Общо 15 лекари, медицински сестри и санитари, обслужващи клиниката се изследват и след това ще бъдат изпратени по домовете. В клиниката остават по местата си приетите по-рано трима пациенти, на които също се правят тестове.

Пациентът с коронавирус е бил приет в клиниката с тежки оплаквания от диабет. Установено е при прегледа, че има и двустранна пневмония, която е активирала и други съпътстващи заболявания. Споредшефа на клиниката проф. Йовчо Йовчев пациентът е с увредено състояние.

Мъжът е жител на крайния градски квартал "Зора", а до болницата е бил закаран от сина си.

След установяване на диагнозата пациентът е бил настанен в клиниката по инфекциозни и заразни болести. Към момента не е интубиран.

В Клиниката по ендокринология има ще един пациентс коронавирус. Той е на 61години от Казанлък. Неговото състояние е добро, предстои при два отрицателни теста да края на седмицата да бъде изписан.

Предприети са действия за установяване контактите на дядото и сина му в квартал "Зора", проверяват се всички живеещи в многоетажния блок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?