Областен съвет ще потушава бунта в БСП-Враца заради ромски лидер

Извънредно заседание на областният съвет на БСП във Враца в сряда ще потушава страстите в местните организации на партията, съобщиха за Mediapool социалисти от града. Червените заплашиха с бунт и бойкот на предстоящите избори, след като на пленума в събота не успяха да "преместят" лидера на партия "Рома" Тома Томов от второто място в кандидат-депутатската листа на Коалиция за България. Листата е направена така, все едно не искаме да спечелим изборите, коментираха партийци.

Всички мостове за помирение вече са прекъснати, заяви в понеделник в интервю за Радио Нова Европа местният БСП-лидер Димитър Гъндев. По думите му антагонистичните отношения между БСП и партия "Рома" в някои общини на областта правят невъзможно съвместното явяване на изборите.

След като на последния пленум пререшихме местата на някои от партньорите, защо да е невъзможна и тази смяна, коментира още Гъндев. Той подчерта, че има нежелание на хората от врачанския регион да гласуват за листа, в която е Тома Томов. По време на пленума в събота Гъндев изхвърча бесен от залата, след като Висшият съвет на БСП гласува с мнозинство кандидат-депутатската листа.

Споровете сред партньорите в "Коалиция за България" във Враца са временни и няма да попречат на явяването на избори, коментира за Mediapool лидерът на партия "Рома" Тома Томов. По думите му там левицата ще спечели 5 места, а по едно ще си разделят НДСВ и ОДС. Не искам да сменям листата си, аз нямам проблеми с партньорите, каза още Томов. Той уточни, че в последно време е имало много взаимни упреци между него и колегите му от БСП. Смятам да работя с редовите партийци, както и с четвъртия в листата Иван Гризанов, шеф на борда на директорите на АЕЦ, допълни ромският лидер.

Зам.-председателят на БСП Румен Овчаров отказа коментар по казуса Враца. На предишното заседание на Областния съвет на партията Овчаров не успя да убеди местните в необходимостта да приемат ромския лидер Тома Томов за депутат от своята листа.

Важно е да се прецени кой за какво участва в листите, каза за Mediapool водачът във Враца Георги Божинов. Той отказа да коментира какви са очакванията му за предстоящия областен съвет на партията. Според негови колеги, обаче, е напълно възможно на мястото на Томов във врачанската листа да бъде включен друг коалиционен партньор. На пленума в събота БСП даде право на лидера Сергей Станишев при необходимост да размества вече одобрените листи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?