Областен съвет ще потушава бунта в БСП-Враца заради ромски лидер

Извънредно заседание на областният съвет на БСП във Враца в сряда ще потушава страстите в местните организации на партията, съобщиха за Mediapool социалисти от града. Червените заплашиха с бунт и бойкот на предстоящите избори, след като на пленума в събота не успяха да "преместят" лидера на партия "Рома" Тома Томов от второто място в кандидат-депутатската листа на Коалиция за България. Листата е направена така, все едно не искаме да спечелим изборите, коментираха партийци.

Всички мостове за помирение вече са прекъснати, заяви в понеделник в интервю за Радио Нова Европа местният БСП-лидер Димитър Гъндев. По думите му антагонистичните отношения между БСП и партия "Рома" в някои общини на областта правят невъзможно съвместното явяване на изборите.

След като на последния пленум пререшихме местата на някои от партньорите, защо да е невъзможна и тази смяна, коментира още Гъндев. Той подчерта, че има нежелание на хората от врачанския регион да гласуват за листа, в която е Тома Томов. По време на пленума в събота Гъндев изхвърча бесен от залата, след като Висшият съвет на БСП гласува с мнозинство кандидат-депутатската листа.

Споровете сред партньорите в "Коалиция за България" във Враца са временни и няма да попречат на явяването на избори, коментира за Mediapool лидерът на партия "Рома" Тома Томов. По думите му там левицата ще спечели 5 места, а по едно ще си разделят НДСВ и ОДС. Не искам да сменям листата си, аз нямам проблеми с партньорите, каза още Томов. Той уточни, че в последно време е имало много взаимни упреци между него и колегите му от БСП. Смятам да работя с редовите партийци, както и с четвъртия в листата Иван Гризанов, шеф на борда на директорите на АЕЦ, допълни ромският лидер.

Зам.-председателят на БСП Румен Овчаров отказа коментар по казуса Враца. На предишното заседание на Областния съвет на партията Овчаров не успя да убеди местните в необходимостта да приемат ромския лидер Тома Томов за депутат от своята листа.

Важно е да се прецени кой за какво участва в листите, каза за Mediapool водачът във Враца Георги Божинов. Той отказа да коментира какви са очакванията му за предстоящия областен съвет на партията. Според негови колеги, обаче, е напълно възможно на мястото на Томов във врачанската листа да бъде включен друг коалиционен партньор. На пленума в събота БСП даде право на лидера Сергей Станишев при необходимост да размества вече одобрените листи.

Споделяне
Още от България

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?