Киев ще постъпва със сепаратистите като с терористи и престъпници

Областната администрация в Харков е освободена, арестувани са 70 "сепаратисти"

Москва плаши с гражданска война в Източна Украйна

Маскирани служители на украинските специални части охраняват сградата на областната администрация в Харков

Сградата на областната администрация в Харков беше освободена в резултат на специална операция, при която бяха арестувани 70 души, обяви назначеният от киевските власти ръководител на областта Игор Балута, цитиран от осведомителните агенции.

"Сградата е взета под охрана от служители на правоохранителните органи и бойци от въоръжените сили на Украйна и изцяло е готова за работа", посочва Балута в съобщение, поместено на сайта на областната администрация. Той отбелязва също, че "антитерористичната операция" в града ще продължи.

За началото на операцията обяви по-рано във вторник от украинското МВР. "Започна антитерористична операция. Центърът на града е блокиран. Не се вълнувайте, щом приключим, ще го отворим", съобщи и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков.

Според съобщение на украинското МВР 70-те задържани са заподозрени за "незаконна дейност, свързана със сепаратизъм, организиране на масови безредици" и нарушаване на други закони, предаде Ройтерс. Те подпалили сграда на областната държавна администрация. Задържаните са откарани в арести в Киев и Полтава.

Операцията е проведена без използване на огнестрелно оръжие. В нея по предварителни данни са участвали бойци от подразделението "Ягуар" от Виницка област.

Вчера група проруски активисти, след като окупираха сградата на областната администрация, обявиха създаването на "Харковска народна република". Познатият сценарий, довел до анексирането на украинския полуостров Крим от Русия, стъпка по стъпка се разиграва и в три области на Източна Украйна от неделя насам..Първоорганизирани, маскирани и въоръжени проруски активисти превзеха административни сгради в областните градове Донецк, Харков и Луганск и се барикадираха там. В понеделник окупаторите на областната управа в Донецк обявиха Донецка народна република, поиската от руския президент да изпрати военен контингет и насрочиха за 11 май референдум за присъединяване към Русия.

Часове по-късно в понеделник вечер същото бе направено и в Харков. Руската агенция ИТАР-ТАСС описва събитието като проведено от "група обществени деятели събрание на областната общност", по време на което участниците изразили недоверие на членовете на Харковския областен съвет. Те огласили списък на хора, поели задълженията на "депутати от областни съвет" и приели решение за създаване на независима държава под името "Харковска народна република".

Напрежението остава и в Луганск и Донецк

Проруските активисти, които окупират управлението на Службата за сигурност в Луганск, държат 22 души за заложници, сред които има сътрудници на службата за сигурност и мирни граждани. Това съобщи по време на заседание на украинския парламент депутатът Олег Ляшко, цитиран от местното издание "Лига”.

Ляшко, който по-рано бе на посещение в града, отбеляза, че сред окупаторите на сградата, освен бивши военнослужещи, има 40 сътрудници на руското Главно разузнавателно управление. Те са завзели контрола над складовете за оръжия в сградата. По този начин в ръцете на активистите са се оказали 1000 автомата, 28 снайперски винтовки, 3 тежи картечници, 200 гранати и 18 гранатомета.

"В момента хората в службата за сигурност не са мирни граждани, а терористи, които подриват териториалната цялост на Украйна”, каза депутатът.

Във вторникслужителите на областната администрация в града не са се явили на работните си места. Сградата е затворена, тъй като има вероятност от превземането ѝ.

Проруските активисти продължават да окупират сградата на Донецката областнаадминистрация, съобщава "Новости Донбасса”, цитирано от "Фокус".Те са заели част от кабинетите на чиновниците в администрацията и Донецкия областен съвет, където са разположили матраци. Активистите дежурят на площада пред сградата.

Един от водачите на проруските бунтовници в Донецк, Вадим  Черняков, обяви създаването на "временно правителство на Република Донбас", предаде Франс прес. Той освен това увери, че проруските отряди за самоотбрана вече ще контролират пътищата в региона, както и летището и гарите "за поддържане на реда".

Журналист на АФП установил, че проруските сили контролират само сградата на областната администрация.

Със сепаратистите като с терористи и престъпници

Украинските власти ще постъпват със "сепаратистите", коитосе "въоръжават, окупират сгради, както предвиждат конституциятаи законите - като с терористи и престъпници", заяви временният президент на страната Олександър Турчинов, цитиран отФранс прес.

Силите на реда "никога няма да посрещнат с оръжие мирнидемонстранти", изтъкна обаче той пред парламента в Киев.

Турчинов посочи, че огнестрелни оръжия и гранати саизползвани срещу силите на реда, получили задачата да опразнятсградата на администрацията в Харков. Има ранени служителина реда, добави той.

Вътрешният министър Арсен Аваков съобщи чрез Фейсбук затрима пострадали полицаи в Харков, един от тях е тежко ранен.

Турчинов изрази пред парламента надежда, че скоро ще бъдатопразнени сградите на Службата за сигурност в Луганск и наместната администрация в Донецк. Той добави, че властите саосуетили опити за сепаратистки провокации в регионите околоДнепропетровск и Миколаив (Николаев).

Според Турчинов положението в Източна Украйна скоро ще сенормализира.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков пък обеща да уволни около 30 процента от персонала на правоохранителните органи на Харков. "Вчера констатирах, че значителна част от милицията не толкова служи на родината, колкото саботира процеса", каза той.

Москва: Всяка употреба на сила може да доведе до гражданска война,

Русия призова украинските власти да спрат всички приготовления за намеса в проруските източни региони на страната и предупреди, че има риск да избухне гражданска война, предаде Франс прес.

"Призоваваме незабавно да бъдат спрени всички военни приготовления, които може да предизвикат гражданска война", заяви в комюнике външното министерство в Москва.

Руското външно министерство призова незабавно да бъдатпрекратени всякакви военни приготовления в Украйна, които могатда предизвикат гражданска война, предаде ИТАР-ТАСС.

"Има информация, че в югоизточните райони на Украйна,включително в Донецк, се струпват подразделения на вътрешнитевойски и националната гвардия на Украйна с участие на бойци отнезаконното въоръжено формирование "Десен сектор".

Особена тревога предизвиква обстоятелството, че в тази операция савключени около150 американски специалисти от частната военнаорганизация "Грейстоун", носещи униформи на бойци отподразделението "Сокол". Поставена им е задача да потушат със сила протестите на жителите на югоизточните райони срещуполитиката на сегашните киевски власти. Организаторите иучастниците в тази провокация поемат огромна отговорност,създавайки заплаха за правата, свободите и живота на мирниграждани на Украйна и за стабилността на украинската държава",гласи съобщението на руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Индипендънт": Навлизаме в неизучена територия

Събитията в Източна Украйна през уикенда разкриват няколко неприятни истини. Те показват, че Киев не контролира територията на страната и то не защото източните и южните райони са въстанали срещу "нелегитимно" правителство, а понеже все още неориентираното правителство не успява да овладее подклаждан отвън бунт, коментира във вторник британският в. "Индипендънт".

Случващото се е напомняне, че докато Западът се фокусира върху силите, разполагани край границите на Украйна, Русия тихомълком нахлува в страната. Русия е изградила внушителен регионален капацитет - видим и скрит. За Грузия, Молдова и Балтийските страни това не е новост, но за НАТО до голяма степен е. Развоят на събитията показва, че нито западните санкции, нито дипломацията могат да спрат усилията на Москва да направи Украйна неуправляема. Ако на 25 май в Донецк, Харков и Луганск не е възможно да се състоят избори, то изборите няма да са национални. В този случай вече едно "нелегитимно" правителство няма да има възможност да се самоузакони.

Случващото се затвърждава убеждението, че навлизаме в неизучена територия. За 22 години Русия открито обвърза собствената си сигурност с ограничения суверенитет на своите съседи и превърна "сънародниците си" в чужбина в политически "инструмент". Анексирането обаче създава нов прецедент, а желанието на Путин да възстанови "историческа Русия" отваря нова страница, отбелязва британският вестник.

Събитията в Донецк и други места в Източна Украйна много напомнят на онези, довели до анексирането на Крим от Русия. На практика проруските отцепници, завзели сгради на областната администрация в Донецк, следват дословно сценария, приложен в Крим - обявиха независимост на областта от Украйна и свикват референдум на 11 май за присъединяване към Русия, посочва в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Руският президент Владимир Путин може да няма към Източна Украйна същите намерения, каквито имаше към Крим, но вече не е възможно да се спрат каквито и да било подобни действия. САЩ и Европа заявиха нееднократно, че по-нататъшна руска агресия ще бъде последвана от суров и болезнен отговор. Сега вече е време той да бъде подготвен. Путин и шовинистичните му поддръжници в Кремъл се отнасят с презрение към санкциите на Запада. Той знае, че десетките хиляди добре въоръжени войски, които е струпал на удобно разстояние от границата в Източна Украйна, няма да срещнат сериозна съпротива.

И все пак руският президент трябва да осъзнае, че завладяването на Източна Украйна ще му коства много повече от пуча в Крим, и това ще се изрази както в нови вреди за вече отслабената руска икономика, така и в нова Студена война, каквато със сигурност ще възникне, предупреждава "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?