Областната управа спря решението за подмяната на и.д.кмета на Велинград

Областната управа на Пазарджик спря решението на общинския съвет във Велинград, който вчера отстрани временния кмет Стоян Дулев. Заместник-областният управител Юмер Хамза съобщи, че се спира и решението на общинарите за избора на Иван Лебанов като временно изпълняващ длъжността кмет на Велинград на мястото на Дулев.

Двете спрени решения са внесени в окръжния съд в Пазарджик, който трябва да се произнесе за тяхната законосъобразност. Юмер Хамза уточни, че до произнасянето на съда кмет на Велинград остава Стоян Дулев.

Според юридическият екип на областната администрация решенията нарушават закона за местното самоуправление и правилника за работа на общинския съвет във Велинград.

Според закона правомощията на кмета могат да бъдат прекратени предсрочно, ако повече от три месеца системно не изпълнява задълженията си. Хамза посочи, че Стоян Дулев изпълнява длъжността кмет на Велинград от два месеца. Мотивите на съветниците бяха, че Дулев е извършил закононарушения.

Заместник-областният управител подчерта и че в закона изрично е посочено кой поема кметските функции при предсрочно прекратяване на правомощията. Те се възлагат на заместник-кмет до произвеждането на избори. В случая с Велинград на мястото на Дулев е трябвало да бъде избран заместникът му Реджеп Ходжов, а не общинският съветник Иван Лебанов. Лебанов бе предложен от БСП и подкрепен от НДСВ.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: