Областните болници подкрепят протестите за по-високи заплати, но нямат пари да ги плащат

Областните болници подкрепят протестите за по-високи заплати, но нямат пари да ги плащат

Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение излезе във вторник с позиция, с която изразява подкрепа за каузата на протестиращите медицински специалисти, но посочва, че при сегашните правила на работа средства за увеличение на заплатите няма.

“Подкрепяме исканията на професионалистите по здравни грижи за увеличение на работните заплати, оценявайки важната им роля в лечебно диагностичния процес“, се казва в позицията.

“Категорично заявяваме, че при сегашните правила на работа, определените лимити от НЗОК и обема на финансиране на дейности от МЗ, като изпълнителни директори на областни болници, спазвайки стандарта за финансово управление, няма възможност да изпълним исканията на медицинските специалисти в частта за трудовите възнаграждения“, посочват от сдружението на областните болници.

“Ние виждаме възможност за увеличаване на работните заплати, само ако се увеличат цените на клиничните пътеки и ако се подобри финансирането на медицинските дейности, заплащани от Министерство на здравеопазването“, пише още в позицията.

“Не приемаме да бъдем обвинявани и посочвани като единствените виновни за всички натрупани в годините проблеми в здравеопазването в резултат на непоследователни политики. С това си изявление целим да бъде чута и гледната точка на изпълнителните директори, защото с мълчанието си се съгласяваме да бъдем сочени като единствена пречка за увеличение на заплатите на медицинските сестри и за всички неудачи в системата“, казват от сдружението на областните болници.

Оттам допълват, че ще продължат диалога си с медицинските специалисти и с ръководството на Министерството на здравеопазването и ще се опитат да защитават интересите на всички работещи в системата, защото системата в здравеопазването не може да съществува без областните болници. 

Споделяне

Още по темата

Още от България