Областният на София обвини кмета, че превишава правата си

Конфликтът между столичния кмет и областния управител заради цените на градския транспорт продължи и днес.

Преди заседанието на правителството, назначеният от квотата на ДПС Росен Владимиров обвини Стефан Софиянски, че превишава правата си, като отказва да върне старите цени на билетите и старото работно време на градския транспорт в столицата. Вчера Софиянски обжалва във ВАС ветото, наложено от Владимиров върху решението на общинския съвет, с което цената на единичния билет за пътуване се повиши от 40 на 50 ст., а работното време на автобуси, трамваи и тролеи бе съкратено с 2 часа. С налагането на ветото Владимиров поиска от софийски градски съд да се произнесе по спора между него и общинарите.

Поведението на Софиянски навлиза в опасна зона, някой го съветва зле, каза днес Владимиров и намекна, че подобни действия на кмета може би подлежат на наказателна отговорност. Той обяви, че неговата заповед, с която наложи вето върху решението на общинарите, не е индивидуален административен акт и не подлежи на обжалване пред съд. Аз нито давам, нито отнемам права, актът ми чисто технически пренася спора пред компетентния орган - съда, обясни Владимиров.

Според Владимиров, вчерашното обжалване пред ВАС не спира ветото му и софиянци имат пълното право да откажат да плащат новата цена от 50 ст. за билет.

Той допълни, че отминавал с усмивка вчерашното твърдение на кмета, че бил най-некомпетентният областен управител, с когото Софиянски е работил.

Владимиров отново заяви, че столичната община е повишила незаконно цените на градския транспорт. Той допълни, че столичната община трябва да подготви алтернативни възможности за транспортни схеми, но тя не го прави и задържа този процес. Въпросът може да се реши по различни начини, каза областният управител, но не обясни какви са те.

В отговор на въпрос областният управител отрече да лобира за частни превозвачи в столицата и да иска приватизация на градския транспорт.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: