Областният на Варна пусна колите в Морската градина, кметът пак ги спря

Бившият магистрат Иван Великов смята придвижването с кола в парка за основно човешко право

Демонстрация в подкрепа на движението на коли в парка, сн. БГНЕС

Бившият магистрат и настоящ областен управител на Варна Иван Великов (БСП) отмени в петък сутринта наложената от кмета Иван Портних (ГЕРБ) забрана за движение на автомобили в Морската градина. В мотивите към своята заповед Великов скандално се позовава на текстове от конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Още следобед кметът на Варна обжалва разпореждането на областния управител пред административния съд, с което отново наложи забраната си, поне до произнасянето на магистратите.

Много варненски неправителствени организации от години се борят срещу движението на автомобили и презастрояването на Морската градина. Преди седмица кметът издаде заповед, с която наложи забрана за движението им, което предизвика недоволството на собствениците на заведения в парка. Областният управител реши да уважи техните претенции, които влизат в конфликт с настояването на много варненци за чист от автомобили парк.

Особено през лятото известната Алея първа в градината прилича повече на магистрала. Поради липсата на тротоари и малкото пространство рискът някой пешеходец или велосипедист да бъде отнесен от кола е много голям. Извън конфликта на интереси между бизнесмените и гражданите, мотивите на Иван Великов, с които се отменя кметската забрана, са меко казано странни.

Основна част от заповедта на областния управител е посветена на анализ на българската конституция и европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В частта, в която Великов се позовава на основния закон, той пише, че частната собственост е неприкосновена, а забраната за достъп с автомобил до обектите е изведена като основно човешко право. Областният пише, че забраната накърнява правото им на свободен и невъзпрепятстван достъп до заведенията им.

В същия смисъл е цитирана и европейската конвенция. "Всяко физическо или юридическо лице има право мирно да се ползва от своята собственост. Собствеността е неприкосновена, освен ако накърняването ѝ е нужно за обществен интерес в случай, уреден в закона", цитира конвенцията Великов. Според него кметът не е изследвал всички възможни варианти за забрана за движението на автомобили в Морската градина и поради това е накърнил интересите на бизнеса.

Великов пропуска обаче няколко факта. Никой не забранява достъпа на собствениците до техните обекти, тъй като те могат да стигнат до тях и пеша, с колело и всяко превозно средство, което се сетят, без МПС. Правото на достъп до собствеността с МПС не се гарантира нито от конституцията, нито от европейската конвенция. Освен всичко българският основен закон извежда като основно човешко право "здравословна и благоприятна околна среда" (чл. 55 от конституцията). По логиката на Иван Великов собствениците на ресторанти в градината могат да поискат да кацат директно със самолети пред кръчмите си и, ако това не им бъде позволено, то им се нарушават основни човешки права.

Ако правната "логика" на Великов, приложена по отношение на Морската градина, бъде приложена и към повечето паркове в България, където има кръчми, то всички алеи трябва да се превърнат в улици, защото се нарушават права на бизнеса. Логиката на областния управител до голяма степен обяснява защо Варна вече 12 година запада и става все по-неугледен град.

Дискриминирани кръчмари

Иван Великов обаче не се спира до цитиране на конституцията. Според него бизнесът е дискриминиран, защото е разрешен частичен достъп на автомобили до Център за деца със специални нужди "Карин дом". Областният управител допълва, че освен за бизнеса, това е дискриминация и към намиращата се в парка логопедична детска градина и Дневния център за възрастни с умствени увреждания "Ривисра". Иван Великов обаче не е правил постъпки пред кмета да се разреши частичен достъп и до тези две специализирани заведения, а ги ползва като претекст за разрешаване на достъпа до всички търговски обекти.

Последно областният управител смята, че кметът е нарушил и Закона за МВР, защото е възложил контрола върху забрана за движение в Морската градина да се изпълнява безсрочно от областната дирекция на МВР. Според него и за това трябват мотиви. Великов коментира по-късно, че кметът е издал заповедта си с пълното съзнание, че тя ще падне в съда.

Забраната на кмета е обжалвана пред областната управа от собствениците на заведения, Синдиката на българските учители и "Феста холдинг", който притежава делфинариума.

Заповедта на Иван Великов бе прочетена тържество в сградата на областния управител пред събралата се група хора недоволни от кметската забрана. Решението на Великов предизвика бурни ръкопляскания. Заповедта на областния управител може да бъде обжалвана от кмета в 14-дневен срок пред административния съд.

Преди да стане областен управител Иван Великов е бил последователно следовател, прокурор, съдия и адвокат. От 2008 до 2013 година той беше шеф на правната дирекция в Община Варна. Великов беше съден по обвинение, че е поискал от свой колега в районна прокуратура в Девня да промени мярка за неотклонение на обвинена в измама, но беше оправдан след дълга съдебна сага, приключила едва, след като делото беше преместено в София.

Великов стана изключително популярен с още едно свое решение. Той предаде на прокуратурата група варненци, които бяха пуснали до общината еднотипни заявления за достъп до информация с искане да им се предоставят протоколи от публични обсъждания на общия устройствен план на града.

 

Забраната е законна


Кметът на Варна Иван Портних коментира по-късно през деня, че издадената от него заповед отговаря на всички законови изисквания и че община Варна ще отстоява позицията си в съда. Той нарече демагогия поведението на областния управител, който в последните 6 години е подписал също такива заповеди за Морската градина като шеф на правната дирекция в общината, а три месеца вече защитава коренно различни позиции.

Кметът нарече "пълни глупости" и твърдението на Великов, че умишлено е издал заповед за градината, въпреки че е знаел, че тя ще падне в съда.

Иван Портних поиска политическото ръководство на БСП и градската организация да излязат с официална позиция за Морската градина. Той обяви, че ще потърси и позицията на регионалното министерство, тъй като не е убеден, че "държавнически мислещият областен управител е синхронизирал действията си с ресорното министерство".

Споделяне

Още от България