Разследване: В декларацията си за конфликт на интереси

Областният управител на Бургас скрил връзки с офшорни фирми

Павел Маринов

Областният управител на Бургас Павел Маринов, който е бивш депутат от БСП и лидер на областната организация на партията в Бургас не е декларирал участието си в чужди фирми и жилищна ипотека. Това показва разследване на сайта "Биволъ".

Маринов бе назначен за областен управител от премиера Пламен Орешарски на 19 юни, според официалното съобщение от Министерския съвет, а дотогава бе народен представител, избран от Бургас с листата на левицата. Премиерът заяви, че носи лична отговорност за назначаването на областните управители, а ограничаването на офшорните компании в икономическия живот, особено при обществените поръчки, бе посочено като приоритет за правителството и управляващите партии БСП и ДПС.

Като областен управител Маринов трябва да подаде декларация за конфликт на интереси, в която да обяви, ако има, участие в търговски дружества, в органи на управление или контрол на юридически лица, да впише и банкови задължения, по-големи от 5 хил. лв., като се упомене точният размер и към коя банка са.

"Биволъ" е поискал по Закона за достъп до обществена информация от Министерския съвет да види декларацията на Маринов, тъй като тя не е качена на сайта на областната управа на Бургас.

Разследването на сайта е установило, че Маринов не е декларирал в подадения от него на 4 юли т. г. формуляр две чуждестранни фирми, чийто пълномощник се явява. И двете фирми са с име "Интерлог", но едната е регистрирана в Англия, а другата в щата Делауер в САЩ, който е със статут на офшорна зона.

Какви са фирмените участия на областния управител

Маринов е декларирал 5.5% от акциите във фирма "ЗТВ" АД, собственик на Завода за технологични въглени в гр. Каблешково. Предприятието произвежда продукция за електрическата и електронна промишленост.

Мажоритарен собственик на фирмата с 51% е "Аламак Интер" АД, която е собственост на едноименна руска корпорация. В продължение на 3 години "Аламак Интер" е била представлявана официално от "Интерлог - САЩ", регистрирана в офшорния щат Делауер. Представител на "Интерлог - САЩ" за България е именно Павел Маринов. По някакви причини Маринов е преупълномощил Мая Русева Петрова от Поморие, която и в момента е член на СД на "Аламак".

Други 25.2% от акциите на "ЗТВ" АД принадлежат на "Интерлог - България" ЕООД, собственост на британската фирма "Интерлог Балкани". Тази фирма на свой ред е била собственост на американската "Интерлог - САЩ" ООД. През 2009 г. обаче представителят Павел Маринов е прехвърлил 50% от дяловете на "Интерлог - България" на регистрираната във Великобритания "Интерлог - Балкани". Интересно е да се погледне договорът за продажба на собствеността. В него и от двете страни, като продавач и като купувач се е подписал.... Павел Маринов.

От цялата тази офшорна схема става ясно, че всъщност Павел Маринов е член и на това дружество и дори се явява управител на английската фирма, казват разследващите от "Биволъ".

Сайтът е направил запитване до областната управа защо Павел Маринов не е декларирал двете фирми. От отдел "Връзки с обществеността" са отговорили, че "двете фирми, които цитирате във Вашето питане до г-н Областния управител са били действащи в периода до декември 2009 година. От 2010 година въпросните фирми не са действащи и са дерегистрирани".

Справка в Търговския регистър не потвърждава това. Седмица преди да встъпи в поста на държавен служител, на 11.06.2013 г. в качеството си на действащ управител на действащата фирма "Интерлог - Балкани", Маринов е назначил Леонид Шопов за управител на "Интерлог - България" ЕООД. Обстоятелството обаче не е прието за меродавно от българската съдебна система. Два дни по-късно Агенцията по вписванията изпраща указания до "Интерлог - България" ЕООД, че новият управител не може да бъде вписан в регистрите, тъй като собственикът – чуждестранно юридическо лице "Интерлог - Балкани" не може да бъде установен като съществуващ. До момента указанията на агенцията не са изпълнени и компанията от Великобритания не е изпратила документ изобщо за своята валидност, твърди "Биволъ".

Към момента Павел Маринов се води представител и управител на компанията "Интерлог - България" ЕООД.

Разследващите задават въпроса защо е укрита от декларацията връзката с тази фирма. И си отговарят, че вероятната причина е, че според Закона за администрацията (Чл. 19 ал 6.) областните управители се явяват органи на изпълнителната власт и нямат право да "упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици".

Като пълномощник на "Интерлог - САЩ", която, според отговора от областната администрация е дерегистрирана от 2010 г., Павел Маринов е преупълномощил друго лице да го представлява на Общото събрание на акционерите на "Аламак Интер" АД, състояло се на 14 юни 2013 г., за да освободи "Интерлог - САЩ" (INTERLOG LLC) от членство в Съвета на директорите.

Маринов беше назначен на 11 юни от премиера Орешарски за областен управител. Към момента в Търговския регистър няма регистрирани документи, с които пълномощията на Маринов за "Интерлог" - САЩ и "Интерлог - Балкани" се прекратяват. Той не е вписал тези две фирми в декларацията за несъвместимост с държавната длъжност.

Като депутат Маринов не е декларирал апартамент и ипотечен заем

Преди да стане областен управител, Маринов е депутат от листата на БСП. Справка в имотния регистър разкрива сериозно разминаване в обстоятелствата за депутата, според официалните регистри. И в декларацията си като народен представител по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни обществени и други длъжности, Маринов не е обявил и точното си материално състояние. Той е посочил, че притежава единствено един апартамент в Бургас с площ от 72 кв. м.

Подобен апартамент обаче Маринов не притежава, поне според имотния регистър. Той е бил собственик на общо 3 апартамента в Бургас, показва проверката на "Биволъ". От тях единият, който се намира на ул. "Странджа", е наследствен и е бил продаден още през 2002 г. Адресната регистрация на Маринов продължава да се води на този адрес, посочва сайтът.

В имотната си декларация като депутат Маринов е "спестил" и информацията за апартамент от 60 кв.м. в комплекс Славейков, Бургас, който е бил ипотекиран в Райфайзенбанк през 2004 г., а няколко години по-късно е бил изплатен и ипотеката е закрита.

Маринов е собственик и на апартамент от 86.48 кв. м. в квартал Лазур, който в момента се води ипотекиран два пъти в ДСК. Веднъж през 2003 г. за 30 000 лв. и след това през 2005 г. за още 91 924 лв. И двете ипотеки са открити и заличаване не е вписано. Тези ипотечни кредити също не са декларирани от Павел Маринов, което е задължително по т. 9 от Декларацията. Вписан е само един апартамент от 72 кв. м., придобит през 2002 г. срещу 40 000 лв, според декларатора.

"Биволъ" е попитал в областната управа и за несъответствията между декларацията и вписванията в имотния регистър. Оттам са отговорили, че "Областният управител на област Бургас Павел Маринов притежава един единствен апартамент в град Бургас, в който живее и в момента. Ипотеки към днешна дата няма".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?