Областният управител на Бургас увери, че на "Корал" няма да се строи

Областният управител на Бургас увери, че на "Корал" няма да се строи

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обяви в сряда, че "не вижда вариант на плажа "Корал" да има строителство". Той каза, че няма да допусне нито едно незаконосъобразно решение на общинския съвет в Царево.

В момента има съдебен спор между община Царево, на чиято територия се намира "Корал", и испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария", която има имот зад плажа. Спорът е дали собственикът има право да строи.

Според конституцията дюните са изключителна държавна собственост и върху тях не може да се строи. Кметът на Царево Георги Лапчев обаче има съмнения, че на “Корал“ има дюни. Преди две седмици кметството в Царево даде зелена светлина за започване на процедури по застрояване на защитената местност край плаж “Силистар“.

Областният Чолаков разкритикува действията на местната власт.

"Редът, по който е тръгнал общинският съвет, е неправилен. Сгрешили са. Така е, когато се бърза и има голям обществен интерес", каза Чолаков пред бТВ.

Според него премиерът Бойко Борисов правилно е указал на местната власт как да действа. Премиерът разпореди на кмета Лапчев да задържи решението за строителство, а след това нареди на областният управител да атакува пред съда решението на местния парламент.

"Получих указания да действам законосъобразно. Казаха ми да наостря вниманието си по този казус, да намеря незаконосъобразните неща и действам", коментира Вълчо Чолаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България