Веригата, зад която стои Пеевски, вече има 700 обекта в цялата страна

Областният управител на Кърджали блокира 21 обекта на Lafka

Общинският съвет ще прегласува решението отново в понеделник

Областният управител на Кърджали блокира 21 обекта на Lafka

Новият областен управител на Кърджали Илия Илиев блокира поставянето на 21 обекта на търговската верига Lafka. Причината е, че решението на общинския съвет в Кърджали, с което се дава съгласие за смяна на терените за поставянето на павилионите спрямо първоначално определените, е незаконно, каза Илиев, който е от ГЕРБ, пред Mediapool.

В понеделник общинският съвет, в който мнозинството е на ДПС, обаче смята отново да прегласува същото решение. "Чакам окончателното становище на юристите на общината, според които няма проблеми и решението е законосъобразно", каза Раиф Мустафа, председател на общинския съвет в Кърджали пред Mediapool.

Така спорът между съветници и областен управител ще бъде решен от съда. Ако съветниците одобрят същото решение, ще го оспоря пред съда, уточни Илиев.

Подмяна на неатрактивни с печеливши терени

Решението на общинския съвет е за общо 21 терена в Кърджали. Търгът е спечелен от фирмата "Табак маркет", която е собственик на веригата Lafka. Тя печели търга с цени от 30 до 70 лв. месечен наем за един обект в зависимост от местоположението му в града. Сключеният договор с общината е за 10 години. До този момент от "Табак маркет" са изрядни и са платили всички дължими вноски и суми по договора, казаха от общината.

Спорът е за седем будки за кафе, цигари и печатни издания, които са разположени на бул. "България", бул. "Беломорски", бул. "Христо Ботев", ул. "Захари Зограф" и ул. "Първи май". Тяхното място е променено спрямо първоначалното, с което "Табак маркет" са спечелили конкурса. Аргументът на компанията за смяната на местата е подземната инфраструктура, която пречела за поставянето на павилионите.

Новите места обаче са такива терени, на които има търговци, които вече продават същите стоки и на практика будките на Lafka се слагат или пред тях или в непосредствена близост до тях без първоначално това да е било предвидено, коментираха ощетени търговци.

Заобикаляне на закона

Според областният управител на Кърджали общинският съвет неправомерно е заобиколил Закона за общинската собственост като е нарушил процедурата за отдаване под наем на имоти публична общинска собственост.

В случая се прави опит да бъдат заменени неатрактивни терени, за които е проведен търг, с по-атрактивни такива, за които не е проведен, а това противоречи на конкурсното начало, коментира Илиев. Според него ако решението остане в сила, се създава опасен прецедент още повече, че тук не става въпрос за изместване на обекта с няколко метра а от един квартал на града в друг или от една улица на съвсем друга.

В такива случаи законът изисква да се проведе нова процедура от Закона за общинската собственост по чл.14 ал.7, а не само да се сключи анекс към вече подписания договор за наем, обясни областният управител.

Lafka в цялата страна

За изминалите две години търговската верига Lafka успя да превземе големите градове, въпреки съпротивата на местни търговци, и вече има над 700 обекта.

"Нито една търговска верига в България, а и много малко в света могат да се похвалят с подобно покритие", се казва в официално съобщение на "Табак маркет" от края на ноември.

По данни на компанията над 150 000 клиенти всеки ден ползват обектите на Lafka.

Схемата за разрастване на компанията беше да вземе атрактивни общински терени чрез търг на високи цени, след което искаше или актуализиране на наема или смяна на местоположението. В София например Lafka се отказа от два обекта в станцията на метрото при НДК заради прекалено високия наем от 50 – 60 евро/кв.м, с който спечели търга при средно 14 – 15 евро/кв.м за обекти на същата локация.

"Табак маркет" не е първата, която напуска обекти в метрото заради висок наем. Практиката на общинската фирма "Метрополитен" е след като някой клиент откаже да плаща наема е да обяви нов търг за същия обект, а не да го сваля.

След протести на търговци срещу този модел за завземане на обекти от Lafka през 2013 г., от началото на тази година компанията предприе разрастване чрез франчайз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?