Областният управител на Монтана си тръгва сам заради "недостойните" уволнения на Герджиков

Някои от отстранените отрекоха да са смятали да участват в изборите, както твърди служебният кабинет

Областният управител на Монтана си тръгва сам заради "недостойните" уволнения на Герджиков

Областният управител на Монтана Ивайло Петров заяви, че ще подаде оставката си като знак на солидарност с последно уволнените от служебния премиер негови колеги и в несъгласие с политиката на Огнян Герджиков. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, в която се включиха сменени областни управители на партията и при първата вълна уволнени 20 областни управители, и при тази от сряда.

Преди ден Министерският съвет освободени областните управители на Видин – Момчил Станков (РБ), на Габрово – Николай Сираков (ГЕРБ), на Стара Загора – Георги Ранов (РБ), на Смолян – Недялко Славов (ГЕРБ), на Пазарджик – Гинче Караминова (ГЕРБ), на Плевен – Ралица Добрева (ГЕРБ) и на Перник - Александър Александров (ГЕРБ). Мотивът на служебният кабинет беше, че те ще участват в кандидат-депутатските листи за предсрочния вот и някои от тях поискали отпуск за това.

"Нямам вяра в това правителство и този премиер - не искам да бъда освободен по същия недостоен начин с неясни мотиви. Още утре ще подам оставката си“, заяви Ивайло Петров.

Бившият областен управител на Габрово Николай Сираков обясни, че не е подавал молба за отпуск, нито е част от партийни листи за предстоящите избори. "Няма регистрирана нито една листа в Габрово и няма как да си извадя дори удостоверение в РИК, че не съм кандидат за народен представител. Тук става въпрос за една лъжа“, заяви той.

Според него уволнението му е неморално. "В 16 часа аз разбирам, че съм освободен - през този ден съм взимал решения и съм подписвал документи, аз не знам дали този ден е легитимен. Всички ние сме успявали да защитим институцията, която представляваме, и не заслужаваме да бъдем клеветени. Аз имах честта да организирам президентските избори миналата година - бяха ли манипулирани тези избори? Президентът Радев следствие ли е на манипулация?“, попита Сираков.

Бившите областни управители, сред които на Варна, Ямбол и Велико Търново заявиха, че не оспорват правото на правителството да прави кадрови промени, но се противопоставят на обявените от правителството мотиви за смяната им. С внушенията за опорочаване на изборите се руши авторитета на областната администрация, заявиха те..

Бившият областен управител на Ямбол Димитър Иванов обясни, че досега към тяхната работа не е имало упреци. Пенчо Пенчев, бивш областен управител на Велико Търново, допълни, че е недопустимо да се поставя под съмнение прозрачността на областните администрации, без ясни мотиви.

Отделно от тях бившият областен управител на Видин Момчил Станков от Реформаторския блок заяви, че мотивите за смяната му са лъжливи. Той посочи, че до сряда не е имал намерение да участва в предизборната кампания като кандидат за депутат, както и че не е подавал молба за отпуск. След смяната, от Реформаторския блок заявиха, че обмислят включването му в листа. С измислени мотиви са сменени 21 от 28 областни управители, каза Момчил Станков.

"Изненадващ е мотивът на говорителя на професор Герджиков, който заяви, че областните управители миналата седмица са си подали молби за платена или неплатена отпуска, тъй като са кандидати за народни представители. Аз такава молба за платена или неплатена отпуска не съм депозирал в Министерски съвет. Не съм номиниран за народен представител от листата на Реформаторски блок, защото, ако съм номиниран от друга листа, аз няма да приема", каза той.

Станков определи като лъжлива политиката на служебното правителство и обърна внимание, че на последните президентски избори не е имало нито една жалба срещу неговия екип или състава на районната избирателна комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България