След среща с премиера

Областният управител на София подаде оставка заради сделката с Царските конюшни

Продадена е само земята, но не и сградите

Областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка в петък вечерта след разговор с премиера Бойко Борисов заради сделката с "Царските конюшни", само часове след като обяви, че не възнамерява да го прави, тъй като тя е законна.

Борисов е поискал оставката на Пенев, след като по-рано през деня сезира прокуратурата за сделката и настоя Реформаторският блок да го оттегли,за да бъде назначен друг на неговото място.

Премиерът смята, че събраните до момента факти дават основание да се поиска цялостна проверка по случая, съобщиха от правителствената информационна служба.

Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на сделката, съобщават от МС. Една от целите е да се установи дали е поискано и получено съгласие от държавната институцията, която е управлявала имота. Пресслужбата на МС изрично уточнява, че Борисов е научил за сделката в четвъртък от медиите.

Няколко часа по-рано Пенев даде пресконференция, на която обяви,че ще подаде оставката си, само ако проверката възложена от премиера Бойко Борисов покаже, че има извършено нарушение при продажбата на земята в "Царските конюшни".

Продадена е само земята, не и сградите

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи в петък, че областният управител на София Веселин Пенев е продал само земята под Царските конюшни в центъра на столицата, но не и самите сгради. Трите сгради върху парцела остават собственост на Министерството на земеделието, Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи.

Лиляна Павлова каза, че запазената собственост на държавата върху сградите ѝ дава възможност да поиска от съда обявяване на сделката за нищожна или за обратно изкупване на земята. Все още не е решено какво да се прави.

"Сделката не касае продажба на сгради или прекратяване на съсобственост върху сгради държавна собственост, а касае единствено и само решение на областния управител, който съгласно Закона за държавната собственост, управлява и стопанисва земята, върху която се намират тези сгради да прекрати държавната съсобственост върху земята и да я предостави на съответната фирма", коментира Павлова.

"Областният управител е прекратил съсобствеността на държавата еднолично, по негово решение, това е много важно", допълни тя.

Собствениците на две от сградите в лицето на регионалното и земеделското министерство са дали отрицателни становища на запитването на областния управител Веселин Пенев (НПСД, Реформаторски блок) преди сключването на сделката. Той обаче я е сключил, въпреки това. Третият собственик МВР не е казал мнението си, но е поискал областният управител да актува сградата, което той не направил, уточни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя призна, че зам.-областният управител, който е от ГЕРБ, не е уведомил правителството за сделката.

За продажбата се разбра преди ден, когато обществото бе сигнализирано на специална пресконференция от БСП. Партията обяви, че преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев е продал имота на пъпа на София на бившия управител на КТБ Янко Иванов за смешната сума от 658 000 лева.

Царските конюшни се намират на ъгъла на булевардите "Васил Левски" и "Княз Александър Дондуков" и само на 50 метра от Паметника на Васил Левски. Поради това цената от 90 лева на квадратен метър за апетитния имот от близо 7.5 дка застроена площ буди недоумение. В района сделките със собственост са на цена доста над 1000 евро на квадратен метър. БСП подаде сигнал до прокуратурата с искане за предприемане на действия за обявяването на сделката за нищожна.

Пред Mediapool бившият областен управител на София Росен Малинов (БСП) обяви, че всички заинтересувани институции са били против сделката. Преди сделката Агенция по кадастъра е разделила Царските конюшни на три парцела, което е помогнало на Веселин Пенев да ги продаде, разказа Малинов. По закон всички сделки за над 500 000 лева трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет. В случая обаче има три сделки за имота за по 200 000 лева.

 

БСП иска оставката на Бъчварова

На фона на поисканата от Борисов оставка на Пенев, от БСП, които осветиха преди ден аферата, се прицелиха по-високо. "Премиерът Бойко Борисов може да иска оставката на областния управител, но БСП иска оставката на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова", каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова в петък.

Тя допълни, че лично премиерът Бойко Борисов носи отговорност за назначаването на Пенев,а Бъчварова е съучастник в тази сделка. В качеството си на вицепремиер Румяна Бъчварова пряко отговаря и за държавната администрация

Вицепремиерът отхвърли искането с аргумента, че не може да отговаря пряко за действията на губернаторите. Тя отговори на искането за оставката ѝ така:

"Да ви честитя 9-ти септември и да благодарим на другарката Нинова, че ни напомни какво е БСП - преднамереност, некомпетентност и лъжи". По думите ѝ БСП е размахвал казуса като знаме, за да си реши вътрешно-партийните проблеми. Бъчварова определи действията на партията като "много грозно и недостойно политическо поведение".

Цветанов: Сделката има две страни


В парламента Цветан Цветанов обяви, че в сделката има две страни. Процедура по продажба е започната от бившия регионален министър Асен Гагаузов (БСП) и е финализирана от Веселин Пенев, който е от Реформаторския блок (НПСД).

"Искам да благодаря на БСП, затова че направиха публична тази сделка", каза Цветанов няколко часа преди Румяна Бъчварова да определи поведението на БСП като "грозно и недостойно". Той разкри, че към имота е имало инвеститорски интерес, докато Данаил Кирилов (ГЕРБ) е бил областен управител на София.

"Интересът е бил с възможност да закупят този имот на стойност 20 млн. евро. Направете равностметката от сегашната сделка, която е сключена за 650 хил. лева. Задаваме си въпроса кой предложи областния управител. Мога да кажа, че от разговорите, които бяха водени, човекът, който предложи сегашния областен управител се казва Радан Кънев (лидерът на ДСБ)“, каза Цветанов.

Той обясни, че ГЕРБ няма да позволи да се петни името на сегашния Министерския съвет и премиера с подобни действия, в които прозира "определен икономически привкус". "Благодаря на Лиляна Павлова и Десислава Танева за компетентните становища, които са предоставени на областния управител“, коментира Цветанов.

Преди ден Веселин Пенев отново каза, че законът е спазен при продажбата на имота. Той едва ли не поиска да му се благодари, че е реши проблема с една дългогодишна "язва" в центъра на града.

Групов паметник на културата

В петък министърът на културата Вежди Рашидов обясни, че издирил документация за Царските конюшни, които били "групов паметник" на културата и можело да бъдат продадени.

"Може да се продаде. Законът не го забранява, а как е продадено и защо е продадено, не е моя работа. Не ме питайте мен. Апелирам, като купуват паметници на културата, да внимават, защото не могат да ги променят. Докато съм министър ще държа българските паметници да бъдат запазени, това е моята мисия. Не може да разрушим държавата, аз съм на този принцип”, каза министърът.

Пред Mediapool Росен Малинов обясни, че през 2013 година експертният съвет към Националния институт по паментниците на културата (НИПК) е поискал Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата. И до днес обаче по това искане няма произнасяне, каза той.

Още по темата
Още от България