Облекчава се борсовата търговия с ток

Константин Константинов

Промени в правилата за борсовата търговия с ток чрез двустранни договори, които ще доведат до облекчаването на сключването на този вид сделки и ще вдигнат търгуваните на този вид пазар количества електроенергия пет пъти, е приела "Българската независима енергийна борса" във вторник. Те ще влязат в сила на 9 януари 2018 г., съобщиха от борсата 

Поправките се заради задължението от 1 януари всички електроцентрали с инсталирана мощност над 5 МВ, които не продават на регулирания пазар или по дългосрочни договори, да предлагат своя ток на енергийната борса.

Новите правила за търговия с ток по двустранни договори на борсата са приети след обсъждането им с участниците на свободния електроенергиен пазар и дадените то тях препоръки.

Намаляване на размера на изискваните от борсовия оператор финансовите гаранции за участие в търговията и уеднаквяването им за всички извършвани на борсата сделки е една от най-съществените промени. Освен това тези лимити ще бъдат освобождавани от борсата веднага след сключването на сделката.

Борсовият оператор също така вече няма да е страна по сделките, сключвани на отделните екрани на търговията. Условията на съответния търг ще се определят от инициатора му, който вече става видим

Ще се стандартизат и условията по сделки, сключени в рамките на непрекъснатата търговия и по часовите продукти. Офертите в тези екрани на търговия ще се съпоставят автоматично на принципа на предлагането и търсенето и сделките ще се сключват при съответствие на параметрите.и

Търговските участници на борсата също така ще имат възможност да подават оферти за покупка и/или продажба на електроенергия, които се класират автоматично, но да не сключват сделки.

Това е още една стъпка за развитието на свободния пазар на ток у нас, като се очаква до месец на борсата за ток да могат да се сключват и сделки за търговия на електроенергия в рамките на същия ден. В момента се продават количества за следващия ден и на платформата за двустранни по-дългосрочни договори, които са предпочитаните от търговците, за да могат да си организират по-добре портфейлите с доставки за клиентите си.

"Ще започнем регистрационен процес на реални търговски участници, а и в зависимост от активността им, ще започнем тестове с тях, което ще отнеме няколко седмици. Надявам се, в края на януари или февруари да сме в състояние наистина да кажем, че тази платформа работи и реално стават сделки на нея. Тя ще помогне най-вече на търговските участници да оптимизират графиците за доставка, така че да избегнат някакви големи дисбаланси, било то като излишък, било то като недостиг. Най-вече мисля, че ще помогне на производителите от възобновяеми енергийни източници", каза шефът на борсата за ток Константин Константинов пред БНР.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?