Облекчава се издаванета на визи за украинци, молдовци и беларуси

Заради трайния ръст в последните години на желаещите украинци, молдовци и беларуси да гостуват в България, се работи по облекчаване на процеса по издаване на визи. Това каза в петък по време на парламентарния контрол външният министър Кристиан Вигенин на въпрос за организация на дейността на консулските ни служби в Украйна, Беларус и Молдова по издаването на визи на туристи.

 

Вигенин обясни, че още от началото на 2013 г. е направена техническа и кадрова подготовка, както и корекция на бюджета с 300 000 лава на външното министерство и на министерството на икономиката за допълнително командироване в консулствата, включително и в Украйна.

 

"В Беларус покачването на интереса е осезателно. В ход е търсене на нова сграда на консулската служба в Минск", каза още той с уточнението, че процесът изисква повече време. и подчерта, че това е процес, който изисква малко повече време.

 

Външният министър припомни, че в началото на 2012 г. беше сключен договор с индийска компания за изнесени визови центрове, които да улеснят издаването на визи в отдалечени от консулствата региони. По думите му в момента се прави детайлна проверка на договора и положителните и отрицателните последици от него.

 

Освен това във въпросните три държави е направена акредитация на фирми, които да подават документи към България. В края на юни, а след това на 1 юли той е разпоредил увеличение на квотите на тази фирми. Ще се прави и ежеседмична статистика, която да помогне да се работи бързо и проблемите да се решават своевременно.

Споделяне

Още от Бизнес