Облекчава се наемането на работници от трети страни

Облекчава се наемането на работници от трети страни

Условията за наемане на работници от трети страни ще бъдат облекчени. За това са се разбрали министрите на туризма Николина Ангелкова и на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от Министерството на туризма.

Срещата между двамата идва след оплакване на туристическия бранш, че все още не могат да пристигнат работници от Украйна и Молдова и това поставя сезонът под риск.

Сега двамата министри обещават в кратки срокове да бъдат направени промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Целта е да бъде намалено техническото време, за което се извършва регистрацията на сезонни работници от трети страни за работа в страната в срок до 90 дни. В момента процедурата отнема 15 дни.

Пречка пред работниците обаче се оказва изискването те да разполагат с най-малко 1500 евро, за да им бъде издадена виза за България, твърдят хотелиери. От съобщението не става ясно дали това изискване ще отпадне.

Правилникът за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност беше приет с постановление на Министерския съвет в края на септември 2016 г.

Реализирането на нормативния акт бе една от краткосрочните цели на Министерството на туризма за решаването на проблема с кадрите в туризма.

Основната липса на специалисти в сектора е най-вече в изпълнителските позиции - пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал, които се грижат пряко за комфорта на всеки един турист. Не е необходимо те да имат висше образование, но трябва да бъдат изключително добре подготвени и квалифицирани, се казва в съобщението на Министерството на туризма.

Една от основните причини за липсата на персонал е ниското заплащане на труда, като при голяма част от случаите не се плащат и осигуровки на наетите, заради сезонния характер на работата. Решаването на проблема туристическият бранш видя с внос на работници от Украйна, Молдова, Русия и Западните покрайнини.

Решаването на проблемите на туризма са много важни не само за развитието на националната ни икономика, но и за устойчивото развитие на регионите. Все по-ясно се вижда, че именно туризмът се превръща в двигател за преодоляване на дисбаланса между тях и за осигуряването на заетост в по-слаборазвитите части на страната, посочват от Министерството на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес