Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Облекчава се присъединяването към електроенергийната мрежа

Регламентира се работата на операторите на зарядни точки за електромобили

0 коментара
Облекчава се присъединяването към електроенергийната мрежа

Няма и месец след последните промени в Закона за енергетиката, правителството предлага на парламента нови корекции, насочени към облекчаване на присъединяването на потребителите към електропреносната и електроразпределителните мрежи. С тях също така ще се регламентира дейността на операторите на зарядни точки за електрически автомобили, за да може да се структурират такива станции за стимулиране на покупката на електромобили. Вкарват се и европейски изисквания за независим надзор над газовия преносен оператор.

При приемане на поправките държавният "Електроенергиен системен оператор" и електроразпределителните ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" няма да могат да отказват на потребителите си достъп до мрежите си с мотива влошаване на условията за снабдяване. Те обаче ще могат временно да ограничат или преустановят достъпа на вече присъединени ползватели при определени условия.

Ако пък мрежовите оператори, включително и газопреносният и газоразпределителните, отказват на нови кандидат-потребители присъединяване, те ще трябва да мотивират писмено решенията си. В момента няма такова изрично изискване, заради което и през годините има редица жалби от фирми срещу електроразпределителните дружества основно за забавено или отказвано безпричинно включване в мрежата. Комисията за защита на конкуренцията дори е глобявала електроразпределитгелните предприятия за подобни нарушения.

Нови текстове пък ще уредят изграждането на инфраструктура за алтернативни горива и ще регламентират фигурите на оператори на публично достъпна зарядна точка и ползвателите на услуги за зареждане на електрически превозни средства. Предвиден е ред за присъединяване на зарядната точка към електроразпределителната мрежа. Разгръщането на зарядната инфраструктура ще послужи като стимул за по-широкото използване на електрически превозни средства, което е фактор за опазване на околната среда, близки до нулевите вредни емисии и силно намаляване на шума, посочват от правителствената пресслужба

Друга група законови поправки облекчава режима за изграждане на линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и други. Това вече ще става въз основа на учредено сервитутно право. Действащите в момента текстове на закона предвиждат учредяване на право на строеж както за изграждането на сгради и постройки, така и за прокарването на подводни, надземни и подземни линейни обекти на техническата инфраструктура. Тази липса на разграничение между видовете енергийни обекти утежнява осъществяването на инвестиционни намерения на енергийните предприятия, отбелязват от кабинета.

Със законодателните изменения се въвежда дефиниция на линейните енергийни обекти, като към тях се включват и принадлежащите им трайно прикрепени към земята конструктивни елементи (например, стълбовете към електропроводите).

Действащият в момента режим за придобиване на вещни права води до забавяне в развитието на енергийната инфраструктура. В същото време, това е причина за оскъпяване на инвестициите, заплащане на неустойки и загуби на финансиране, мотивират поправките от Министерския съвет.

Въвежда се и възможността за възмездно придобиване на имоти – частна държавна или общинска собственост, без търг или конкурс за изграждането или разширението на площадкови енергийни обекти (трафопостове, подстанции и други).

Предложените законови поправки целят намаляване на административните процедури за изграждане на линейни енергийни обекти. Със законопроекта се създават условия за ефективно реализиране на проектите от общ интерес, касаещи трансевропейската енергийна инфраструктура, посочва се още в съобщението на Министерския съвет.

Вече на държавните електропреносен и газов оператор ще бъде забранено да прехвърлят свой персонал към предприятия, изпълняващи някоя от дейностите по производство или доставка.

Поставят се изисквания и към състава на надзорния орган на независимия преносен оператор. Той трябва да включва членове, представляващи вертикално интегрираното предприятие и членове, представляващи акционери – трети страни. Операторът на система за съхранение на природен газ ще има независими от вертикално интегрираното предприятие права за вземане на решения по отношение на активите, необходими за поддръжката, експлоатацията или разработването на съоръженията за съхранение. По този начин се гарантира независимостта на оператора, която трябва да бъде осигурена, дори и когато той е част от вертикално интегрирано предприятие, посочват от пресслужбата на МС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.