Облекчава се регистрацията на личните стопанства

Облекчава се регистрацията на личните стопанства

Правителството реши режимът за регистрация на личните стопанства за отглеждане на животни да бъде облекчен и безплатен, съобщиха от Министерския съвет в четвъртък.

Вече стопаните няма да се налага да ходят да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните, а ще могат да го внасят при кмета или кметския наместник в селата, където най-често де гледат животни в двора.

Целта на промените е да се насърчат хората да регистрират стопанските си дворове, които да може да се контролират от ветеринарните служби, за да не се допуска разпространение на заразни болести по животните. Животните ще трябва да са идентифицирани и собствениците им ще са длъжни да спазват определени изисквания за отглеждането и ваксинациите им, както и да следят здравословното им състояние.

С цел осигуряване на биосигурност във фермите, не се позволява на регистрирани ветеринарни лекари, сключили договори за профилактика със собственици на индустриални ферми за свине и птици, да сключват такива и със собственици на лични стопанства.

Предвижда се честотата на посещенията в обектите да бъде определена в специална процедура.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?