Облекчава се закупуването на общинско жилище от наемател в София

Облекчава се закупуването на общинско жилище от наемател в София

Столична община облекчава значително условията за закупуване на общинско жилище от нуждаещ се наемател.

От 10 на 5 години да се намали срокът, в който се изисква кандидатът да купи общинско жилище да е живял без прекъсване в имота, предвижда проект за изменение http://sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=253 на Наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища.

Предложението е на секретаря на общината Ралица Стоянова и заместник-кмета по правните въпроси Юлия Ненкова, които мотивират исканата поправка с препятствията, които създава сегашното изискване за 10 години живот под наем, пред много семейства да закупят жилищата, в които са настанени и да решат трайно проблема си.

По-удачно е да се даде възможност на повече хора, които са в състояние да заплатят цената, да закупят жилищата, в които са настанени, като се намали изискуемият за наемане на жилищата срок, смятат двете.

В предложението си те посочват проучване на наличния общински жилищен фонд в София, според което 82 на сто от тези апартаменти са в жилищни блокове с преобладаващо частни жилища. 76.69 процента от тези имоти са построени в периода 1961-1990 г. Едно на всеки десет общински жилища е изграждано след това. От основен ремонт пък се нуждаят 20 на сто от тези жилища.

Разпръснатостта на общинските жилища по няколко в различни жилищни блокове не позволява ефективното им управление и поддръжка, посочват вносителите. Друг мотив е повечето внимание в последно време за ремонтиране и изграждане на цели жилищни блокове, с жилища предназначени само за отдаване под наем.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?