Облекчаваме визовия режим за китайски туристи

Китай ще определи България като приоритетна туристическа дестинация, съобщи в Пекин вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, предаде БТА. Това става ясно след срещата ѝ с премиера на Китай Вън Цзябао и с министъра на икономиката госпожа У И, по чиято покана е визитата.

България вече е направила стъпки за облекчаване на визовия режим за организирани туристически групи от Китай. Източната страна има споразумение с ЕС за облекчен визов режим за тези организирани групи и българската делегация е поискала страната ни да използва същите условия за развитие на туризма.

198 000 души от Китай са посетили страната ни през 2004 г. с цел туризъм, а в световен мащаб туристите от тази държава са 20 милиона души годишно. Имаме потенциал да посрещнем известна част от тях, зави Шулева.

Вън Цзябао е потвърдил пред министър Шулева готовността на китайското правителство за развитие на двустранните търговско-икономически отношения и по-специално връзките в туризма и енергетиката. Акцент на срещата са били мерките за преодоляването на търговския дисбаланс. Стокообменът между двете държави е около 340 милиона долара за миналата година и бележи сериозен ръст в сравнение с предходния период, но износът на България за Китай е около четири пъти по-малък от вноса на китайски стоки в страната ни.

България ще предостави на Китай информация за българските винопроизводители, която ще се ползва от големи тамошни търговци за реклама и продажби на българския еликсир. Шулева е заявила готовността на България да предостави лиценз на китайски фирми за производство на българско кисело мляко, както и за първоначално предоставяне на закваска.

Китайското правителство е готово да дава преференции на китайски фирми, които правят смесени предприятия в чужбина, стана ясно след срещата. В България има две смесени предприятия за производство на битова електроника и на климатици.

Да изпратим специалисти с опит в експлоатацията и удължаването на живота на нашите ядрени реактори иска още Китай. България е поела ангажимент и да предостави на държавата проекти за развитие на инфраструктурата и енергетиката, за които китайски фирми могат да кандидатстват, допълни Шулева.

Споделяне

Още от Бизнес