Облекчаване на ТИР-трафика договориха България и Турция

Ще има съвместни акции срещу контрабандата и наркотрафика, обещава се тласък по газовите теми

Облекчаване на ТИР-трафика договориха България и Турция

България и Турция се разбраха да подобрят работата на митническите служители по граничните пунктове, за да не се получават километрични опашки от камиони, а също така ще правят съвместни акции срещу контрабандата и наркотрафика. Двете държави са де договорили и за нов тласък на съвместни газови проекти, стана ясно по време на визитата в София на турска делегация, водена от министъра на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи. Представителите на делегацията и Тюфенкчи са се срещнала с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха пресцентровете на трите ведомства в понеделник.

Борисов и Тюфенкчи са дискутирали, че отличните добросъседски отношения между България и Турция са предпоставка за засилване на икономическото сътрудничество. Българският премиер е посочил, че има още възможности за растеж на вече увеличения от началото на годината стокообмен между двете държави и че правителството на ГЕРБ се стреми да подобрява условията за правене на бизнес у нас. Само за първите три месеца на 2017 г. турските инвестиции у нас са 24.5 млн. евро.

Владислав Горанов пък е обсъдил с Тюфенкчи доброто сътрудничество между митническите администрации на двете държави и ролята на България като "врата“ към Европа за турската държава. Затова и било решено да се вземат мерки за подобряване работата на митническите служби на граничните контролно-пропускателни пунктове, облекчаването на трафика, намаляването на натовареността и оптимизирането на процесите.

Паралелно се е състояла и среща между директора на Агенция "Митници” Георги Костов, Дженап Ашчъ – подсекретар на Министерството на митниците и търговията, и Мустафа Гюмюш – генерален директор на турските митници. Костов представил плановете на кабинета за въвеждане на тол системата за платено преминаване на камионите по българските пътища и облекчаване на административната тежест за бизнеса, които ще доведат до облекчаване на товарните превозни средства през територията на страната и през граничните пунктове.

Обсъдено е било и сътрудничеството в областта на митническото разузнаване и разследване и е отчетено, че вече се тества метод за обмен на рентгенови изображения. Договорено е също така провеждането на общи операции по линия на противодействие на наркотрафика и контрабандата.

Представителите на българската и турската делегация се обединиха около идеята да активизират още повече оперативните контакти между двете митнически администрации, както в областта на митническите нарушения, така и за създаване на още по-добра синхронизация на обработката на товарни и леки превозни средства, за да минават бързо камионите през митническите пунктове.

С Петкова Тюфенкчи е обсъдил възобновяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество и насрочването на нейно заседание.

Коментирано е било изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни като възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и продължаване на Южния газов коридор у нас.

"Ангажираме се да работим за даването на нов тласък в двустранните българо-турски отношения. Провеждането на заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество ще даде възможност за увеличаване на стокообмена между двете страни“, подчерта Петкова. По думите на Тюфенкчи търговският потенциал и стокооборотът между България и Турция ще се развият.

Споделяне

Още от Бизнес