Облекчават се инвеститорите в зоните по НАТУРА

Облекчават се инвеститорите в зоните по НАТУРА

Промени в закона за биологичното разнообразие предвиждат облекчение за инвеститорите, които ще строят в зоните за НАТУРА 2000, съобщи в четвъртък зам.-министърът на околната среда и водите Йордан Дардов преди второто четене на проекта за изменение в Закона за биологичното разнообразие, разгледан в парламентарната екокомисия.

„В момента има две оценки – за въздействие върху околната среда и специфичната оценка. Ще се стремим да обединим двете”, каза Дардов. По думите му промените са съобразени с изискванията на ЕС и не би трябвало да създадат проблеми и евентуални санкции.

„Има всеобщо заблуждение, че строителството ще бъде забранено изцяло, което не е вярно. Ако има някакви ограничения, те ще са свързани с опазването на птици и растителни видове”, допълни той. Вероятно ще бъдат спрени мащабните строежи, но няма да има затруднения за стартиралите проекти и инвестиционни намерения, каза още зам.-министърът.

По-рано през деня началникът му Джевдет Чакъров заяви, че по-голямата част от зоните, които бяха отложени от списъка за НАТУРА, ще бъдат включени след назначената нова оценка.

Министърът на околната среда и водите така и не отговори на въпроса какви са забележите на Брюксел по внесения от страната ни списък с територии за европейската екомрежа, като го увъртя, че нямало непреодолими пречки и във ведомството му работели по тяхното отстраняване.

Споделяне

Още от България