Облекчени наказания при доброволно деклариране на укрити доходи

Облекчени наказания при доброволно деклариране на укрити доходи

Националната агенция за приходите (НАП) ще предложи на финансовия министър и на правителството у нас да се въведе германската данъчна практика, според която , ако лице, укрило доходи, ги декларира доброволно, ще избегне наказателната отговорност, която се налага, когато укритите доходи бъдат засечени от данъчните.

Това обяви от Берлин в петък директорът на НАП Красимир Стефанов. Той се срещна с германските данъчни служби във връзка с бъдещото взаимодействие по подписаната неотдавна спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни. Документът трябва да бъде ратифициран от двата парламента до края на годината.

Стефанов и германските му колеги са се договорили още да обменят опит при създаването на електронна система за автоматичен обмен на данъчна информация.

Тази система ще позволи на България автоматично да подава в електронен вид информация за германски граждани, които са получили доходи в България. Подобни данни Германия изпраща на България от 2007 година.

Стефанов използва посещението още, за да поиска от Берлин информация за български граждани с недекларирани сметки в Швейцария, ако за тях има информация в двата диска с данни от швейцарски банки, които две федерални провинции закупиха от анонимни продавачи.

"Информацията в двата диска, купени от германското правителство, е конфиденциална и не може да бъде коментирана публично", каза Стефанов, попитан дали в дисковете има нещо, което би заинтересувало НАП.

Според него германските данъчни власти са декларирали, че ще предоставят на България всяка информация, отнасяща се до нейни граждани.

В момента в Германия съвместни екипи от данъчната администрация и прокуратурата проучват данните от дисковете. Според публикации в германски и швейцарски медии в дисковете се съдържа информация само за германски граждани.

На единия диск информацията е за около 1400 лица, а на другия - за около 1700. А както става известно, на пазара се е появила оферта и за трети диск с информация за още укрити сметки.

Още когато стана известно за закупуването на дисковете, няколкостотин германци се явиха доброволно в данъчните служби, за да декларират необявени досега доходи и да избегнат наказанието.

Красимир Стефанов каза, че в швейцарски банки има сметки на български граждани за близо 400 млн. лв. Тази информация се отнася до 2007 и 2008 г. е получена в НАП по реда евродирективата за спестяванията.

Всички притежатели на сметките ще бъдат проверени от данъчните служители, обеща директорът на НАП. Те ще трябва да докажат дали са имали официални доходи и от какви източници, за да си позволят да спестяват в Швейцария.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес