Облекчения за чуждите компании при обществените поръчки

Промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще премахне изискването за представяне на свидетелство за съдимост от всички прокуристи на компании. Това съобщи енергийният министър Трайчо Трайков по време на работен обяд с представители на Германската търговска камара. Преди да заеме сегашния си пост Трайков бе прокурист в дружеството на австрийската компания EVN в България.

Според министъра това е една от "най-прословутите" пречки за участието на големи чуждестранни компании в обществени поръчки в България.

Трайков уточни, че предложенията за промените в закона все още не са внесени в Министерския съвет.

Според друга промяна в ЗОП, която се предлага от Агенцията по обществени поръчки (АОП), обжалването на обществените поръчки ще се премести от Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) в административните съдилища. Този текст също не е внесен в Министерски съвет. Промяната се налага тъй като оспорването на решенията на тръжните комисии е от съдебен характер и трябва да се поеме от съдебна институция, а не от КЗК. Преди няколко години обаче, когато обжалването на обществени поръчки бе възложено на комисията, административните съдилища из страната все още не бяха изградени.

Пред германските инвеститори Трайков заяви, че се предвиждат мерки за подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест за бизнеса у нас. Той каза още, че има междуведомствена група за преглед на всички лицензионни режими. Преди дни икономическото министерство обяви обществена поръчка за определяне на административната тежест у нас и за изготвяне на предложения за намаляването ѝ.

30% спад на германските пари у нас

Министър Трайков посочи по време на срещата, че спадът на германските инвестиции с 30 на сто у нас е характерен за всички страни, с които България има външнотърговски отношения.

Намалението на немските вложения се покрива с модела на свиване на преките чуждестранни инвестиции, които са почти два пъти по-малко през 2009 г. година в сравнение с 2008 година, допълни министърът. През 2008 г. чуждестранните инвестиции у нас бяха около 5.5 млрд, евро.

Митко Василев – председател на Германско-българската търговско-промишлена палата, каза от своя страна, че в последните девет месеца се наблюдава 28.5% спад на германския внос, а износът за Германия е спаднал с над 30%.

Споделяне

Още от Бизнес