Под натиска на синдикатите

Облекченията за млади семейства може да се запазят и догодина

Спорът за въвеждане на необлагаем минимум и семейно облагане е безпредметен засега, смята финансовият министър

Заседание на тристранния съвет. Сн. БГНЕС

Данъчните облекчения за млади семейства с ипотечни кредити може да се запазят и догодина. До такъв компромис стигна Тристранният съвет във вторник, след като разгледа пакета с предложения за промени в данъчните закони на Министерството на финансите. Пакетът трябва да бъде одобрен от правителството и да бъде внесен в парламента преди обсъждането на бюджета за следващата година.

 

На практика социалните партньори не постигнаха пълно съгласие по останалите данъчни промени и те се запазиха във вида, предложен от финансовото министерство.

 

То предлагаше в закона за доходното облагане от следващата година да отпаднат облекченията за млади семейства. "Нашата позиция е по-скоро за премахване на тази преференция, но тъй като виждаме, че социалните партньори я подкрепят, сме склонни да я запазим", заяви финансовият министър Петър Чобанов. Той обясни, че преференцията дори ще бъде разширена, като отпадне условието за кандидатстване само от български граждани. Ограничението бе разкритикувано от Европейската комисия и обявено за дискриминационно.

 

Министърът добави, че е имало и много практически проблеми и поради спорове дали младите семейства трябва да са със сключен брак или живеещи на семейни начала. Ефектът от облекчението за тази година бе малък - от въвеждането му досега от него се възползваха около 5 хиляди семейства.

 

Синдикатите пак поискаха необлагаем минимум, работодателите се обявиха против

 

Предложението за въвеждане на необлагаем минимум, което синдикатите направиха, очаквано беше отхвърлено от финансовия министър. Въвеждането щеше да остави минимум по 30 лв. в джоба на работещите, аргументира се Николай Ненков от КНСБ.

 

Работодателските организации обаче се противопоставиха на въвеждането на необлагаем минимум.

 

От КНСБ се обявиха също така за двойно увеличение на данъка върху дивидента от 5 на 10 процента, както и за отпадане на лихвите върху доходите от депозити. И тези предложения не бяха приети от финансовото министерство.

 

Минималната работна заплата също няма да бъде повишавана повече до края на годината, въпреки настояването на синдикатите. "За догодина също има възможност, но ще се коментира заедно с бюджета. В момента приоритетът ни е заздравяването на данъчната система", коментира финансовият министър.

 

Малко по-късно обаче депутатът от БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция в централата на партията, че БСП ще предложи минималната работна заплата да стане 340 лева от 1 януари 2014 г. Тя обясни, че въпреки че в предишния парламент БСП е била против въвеждането на данък върху доходите от лихви, в предизборната си програма няма ангажимент за премахването му.

 

 

С касовата отчетност по ДДС понижаваме междуфирмената задлъжнялост

 

Механизъм за касова отчетност по ДДС ще бъде въведен като част от друга група законодателни промени, които предлагат от Министерството на финансите. Мярката е заимствана от европейска директива и по думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, ще доведе до намаляване на междуфирмената задлъжнялост. От нея ще могат да се възползват дружества, които имат годишен оборот до 500 000 евро, а в България това са около 220 хиляди, регистрирани по ДДС. "Виждаме в този механизъм възможност за предотвратяване на данъчни измами", каза Петкова.

 

Предложението беше приветствано от КНСБ. От Българската стопанска камара обаче проявиха резерви към режима за отчетност на ДДС. По думите на зам.-председателя Димитър Бранков, камарата е провела проучвания и консултации с експерти, които сочат, че режимът крие риск за малките фирми.

 

Други промени се отнасят до усъвършенстване на преференцията за предприятия в райони с висока безработица в Закона за корпоративното подоходно облагане. Тя вече ще се прилага с оглед на броя наети служители от съответния район. Преференцията ще обхване тези общини, в които безработицата е с 25 процента по-висока от средната за страната, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

 

Обезпеченията при режим "отложено плащане на акциз” при акцизните стоки също бяха предложени за преразглеждане. Размерът на обезпечението за стоките, които са в данъчния склад и няма рискове, да бъде намален от 30 на 20 процента, предложиха от финансовото министерство, за да бъдат намалени разходите на бизнеса.

 

Людмила Петкова изложи пред тристранните партньори и идеята за въвеждане на мобилен данъчен контрол над "чувствителни стоки", които крият риск от данъчни измами. Тя даде и примери за такива стоки: плодове и зеленчуци, захар, месо, тоест всички бързооборотни стоки, които много често се използват в схеми за данъчни измами.

В Закона за държавния бюджет ще бъде заложена също така нова данъчна преференция за ваучери за гориво за селскостопански производители. Те ще се издават от Държавен фонд "Земеделие" и от тях ще могат да се възползват около 75 хиляди фермери.

Екопреференциите при изчисляване на данъка върху автомобилите също предстои да бъдат усъвършенствани. Облекчението за коли със стандарт Евро 3 и 4 да стане 30 процента, а за стандарт Евро 5 и 6 – 50 процента, предлагат от министерството.

Социалните партньори поставиха въпроса и за промяна в изчисляването на такса смет. "В момента нямаме готовност да направим промяна в закона по отношение на такса смет", отговори финансовият министър и заяви, че разговорите по въпроса ще се водят от края на годината заедно с Националното сдружение на общините.

"В момента някои общини плащат по 30 лв., а други – като Столичната община – по 600 лв. за тон отпадъци", заяви Димитър Бранков от БСК с коментар, че "това го няма никъде в Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес