Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Облекченото изграждане на ски зони влиза във фризера до изборите

Безкомпромисно: "Докато няма 100% съгласие, този закон не върви"

35 коментара
Облекченото изграждане на ски зони влиза във фризера до изборите

Управляващите одобриха ветото върху Закона на горите и го върнаха за ново разглеждане, но не защото споделят мотивите на държавния глава и намират нещо нередно в спорния регламент за облекчено строителство в планините, а защото искат да си спестят обществени протести и обвинения в лобизъм година преди парламентарните избори. Министър-председателят Бойко Борисов забрани на депутатите си да приемат повторно закона, ако не бъде постигнат пълен консенсус с екозащитниците, чиито протести срещу промените изкараха по улиците хиляди млади хора.

Това стана ясно в сряда, когато Борисов, който накара президента да върне закона, изпрати в парламента земеделския министър Мирослав Найденов да проконтролира приемането на ветото. Росен Плевнелиев наложи вето на целия закон с мотива, че в него има противоконституционни текстове, но Найденов обяви, че са сгрешили единствено с комуникацията, но не и със спорния текст, даващ възможност за изграждане на писти и лифтове в земи от горския фонд без промяна на предназначението.

Борисов: "Докато няма 100% съгласие с екоорганизации, този закон не върви"

Заседанието на парламента се проведе паралелно с това на Министерския съвет, където Борисов използва присъствието на камерите и даде разпореждане на министъра:

"Найденов, в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш – докато няма сто процента съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма сто процента. Отиваш и го декларираш там изрично, декларативно, безкомпромисно, никакъв компромис, никакъв, а тези, които казват, че е лобистки, да излязат и да кажат кой текст е лобистки. Найденов, отивай, отивай, да не свърши."

Както стана и с първото президентско вето – върху текстове от съдебния закон, така и при гласуването на ветото върху Закона за горите, в пленарната зала се озоваха едва половината народни представители. Като се въздържаха от гласуване, депутатите от ГЕРБ позволиха да мине ветото върху промените в горския закон, чийто най-спорни текстове дават възможност по-лесно строителство на ски писти и лифтове, като освобождават инвеститорите от значителни такси за промяна на назначението на земите от държавния горски фонд.

38 депутати от опозицията подкрепиха ветото с вот "за", 84 от ГЕРБ бяха "въздържал се" и петима (един от ГЕРБ и четирима независими), бяха "против".

В Народното събрание не присъства и знаковия за този нормативен акт депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който е вносител на голяма част от спорните текстове и за който преди дни стана ясно, че точно заради това е разследван от Комисията за конфликт на интереси.

Найденов: Сгрешихме в комуникацията с определена част от обществото

Найденов пристигна съвсем навреме в НС, където разясни позицията на правителството: "Нямаше опасност с тази поправка да се стигне до загуба на държавен горски фонд и амбицията ни беше, поне на това управление, да можем държавния горски фонд в нашия мандат да бъде увеличен като процент, а не да бъде намален. Разбира се, къде сгрешихме. Предполагаме, че сгрешихме в комуникацията с обществото или с определена част от обществото. След като има определени протести, явно нещо в комуникацията не е било както трябва."

След вота, на въпрос дали до края на мандата на ГЕРБ ще се приеме Законът за горите, Найденов каза, че това зависи от постигнатия консенсус между двете групи граждани – защитниците и противниците на поправките, позволяващи горите да останат такива на хартия, а на практика върху тях да има ски съоръжения.

Министърът не провокирал контрапротеста, само се обърнал към кметовете

На въпрос защо е призовал жителите на малките общини да подкрепят правителството в защита на закона, Найденов поясни, че е само е подканил кметовете да изразят своето становище.

“Обърнах се към кметовете, тъй като при внасянето на поправките ние отчетохме и настояването на НСОРБ да бъдат внесени тези поправки. В този смисъл се обърнах към кметовете, тъй като те имат тази позиция, те я декларираха писмено. Нека да бъдат така добри да я заявят публично...и да могат да се включат с аргументите си, да участват в този дебат, който се води в момента – от една страна между неправителствените организации в защита на природата и от друга – местната общност”, каза министърът пред репортери.

В България 98 от общините се водят планински, това са близо 40 на сто от населените места. След ветото на президента българските общини реагираха като ужилени, защото те са ощетени, заяви Любен Татарски, шеф на Комисията по регионална политика и депутат от ГЕРБ, който организира контрапротести в защита на отхвърления закон.

Той обясни, че ветото на президента е целяло да удовлетвори протестиращите и подчерта, че е неправилно закони да се изработват под натиск, защото при всяко решение има недоволни.

На противоположно мнение бе бившият лидер на СДС Мартин Димитров: "Този закон е претрупан с тежки лобистки елементи, той има нужда не просто от козметични поправки, а от коренна промяна на текстовете“, обясни той от парламентарната трибуна. “Призовавам партия ГЕРБ, ако има хора с достойнство, е да станат и да кажат: сгрешихме. И ние искаме да развиваме общините, но това не става с лобизъм за напреднали. Има ли човек от ГЕРБ, който да стане и да каже - сбъркахме. Една партия е силна, когато може да си признае и грешките", призова Мартин Димитров.

Костов към ГЕРБ: Парламентът не е нотариат

"Вашият министър-председател ви е казал: аз имам достойнство, нека се разберат тия и тия. Как може такова нещо – вие какви сте – жители, функционери, население, какво сте?", обърна се към ГЕРБ лидерът на ДСБ Иван Костов. Ако сте граждани, ще сте разбрали, че имате политическа роля – да ръководите процеса по изработване и вземане на решения, добави той.

Според Костов, маниерът на законотворчество с преговори между управляващи, инвеститори и екоактивисти означава "взривяване на политическите механизми на тая страна". "И ние тука ще ви ударим печата на разбирателството! Ние да не сме нотариат?! Ние създаваме законите на тая страна. Какво се разбират? Какво ще ни сервирате зад гърба? Не може да се разхвърля тази отговорност, щото министър-председателят имал достойнство... Това е отказ от обществената роля, която ви е възложена!", заяви още съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция".

Въпреки призива на Костов, председателят на земеделската комисия Десислава Танева не призна грешка на партията, а също като Найденов назова един -единствен проблем - в комуникацията. "Искам да призная, че обществото е останало с усещане за недостатъчен диалог и ние ще уважим това виждане", каза Танева, която бе натоварена от премиера с ръководенето на преговорите по спорните текстове до намирането на сто процента консенсус.

По време на дебата Пенко Атанасов от Коалиция за България каза, че 60 лобистки закона са минали през този парламент и призова управляващите да се възползват от шанса, който им дава президентското вето и да се погрижат за интересите на държавата и на всички граждани, а не само на определена група хора.

Партията, която се обяви категорично против ветото на президента, бе РЗС. Депутатът от РЗС Емил Василев нарече екозащитниците “новите комунисти“ и заяви, че те спъват развитието на държавата. По думите на Василев всички в парламента извън ГЕРБ и РЗС клонят “в ляво”.

НС не отстъпва от поправката "Витоша ски"

В същото време адвокат Свилен Овчаров, представител на "Да остане природа в България" заяви, че на практика преговори няма.

"В крайна сметка всички искания са приети без едно – поправката за променяне на предназначението. Не можеш да построиш нещо в гората, без да изсечеш дърветата. Това се отнася най-вече за хотели, ресторанти, за лифтове и за някои писти. Поправката, наречена " Витоша ски" цели да предвиди строеж на писти за състезание, които включват подравяняване и моделиране на терена, при това без да заплащат такси. В момента експертите на правителството и парламента не отстъпват от поправката "гора на хартия - сеч на практика". Ние не очакваме "Витоша ски " и нейните креатури да отстъпят. Те и въобще не ни интересуват. Нас ни интересува властта да даде гаранции на хората на улицата, че гората в България ще бъде запазена и тази поправка няма да мине", коментира Овчаров пред БНР в сряда.

Екозащитниците били манипулатори

Филип Цанов, председател на " Природата за хората и регионите", което стои зад облекчения регламент за ски строителство и се води консултант на "Витоша ски", отново обвини природозащитниците в манипулации.

"Ски пистата по своето съдържание е поляна и зимата там са трасета, по които се карат ски. Промяната на предназначението, за което толкова негодуват еколозите, означава урбанизиране на тези територии и в следствие - продажба. Такова нещо не се е случвало в България от времето на Фердинанд. Най-странното е, че еколозите са за урбанизиране и продажба на територията. При тези предложени промени единственото, което може да се прави е само открити спортни съоръжения. Планът на управление на Витоша забранява строителството. Това е манипулацията, която се прави", коментира Цанов пред БНР.

Гласуването на ветото бе съпътствано от втора акция на жители от Сапарева баня в подкрепа на законовите промени. Протестът се проведе на главен път Е-79 край село Пиперево. Около 200 души се обявиха за поправките, които биха довели до разкриване на нови работни места и повишаване на стандарта на живот в малките населени места, според зам.-кмета на Сапарева баня Радка Георгиева.

Хората от малките населени места се надяват парламентът да се съобрази с техните интереси, каза Георгиева и даде да се разбере, че акциите им ще продължат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #35

  Тази статия беше в рубриката България, където си й е мястото. Моля да я върнете пак там. Изтрийте ме, и я върнете.

 2. Анонимен
  #34

  Та какво не ви е ясно? Вижте калпазанин 21, какво е написал. Да минел законът та Витоша "да стане планина" ?!?!?!? Само дето не е написал защо не работят лифтовете и до днес? Аз пък казвам друго - дранголник за разбойниците, та да станат хора!

 3. Анонимен
  #33

  Варна, хубава Варна, Варнаай, обичам теей!..

  Като стана дума,
  още ли си седят триетажните вилички от първа линия насред плажа Кабакум? Там ги сварих преди време, слезли за една нощ по склона, който само един варненец не мож` позна, че е свлачище. Каквито са повечето брегове северно от Варна. Последното място, където можеш да строиш и правиш септични ями. Но може пък да сте излезли на кяр. А това е най-важно за варненци, пиринци, рилци и странджанци.
  Викат в един глас: гората е наша! Планината е

 4. Анонимен
  #32

  Те варненци хаят, хаят. Ама време нямат. Кой да продава варненска мента по плажовете?

 5. Анонимен
  #31

  Ако Цеко не пусне ЕЖЕДНЕВНО лифтовете И това лято, както не ги пусна през миналото — да му се отнеме концесията. Астрономическото лято вече започна, да пуска лифтовете или да се маха.
  Съществуват достатъчни юридически основания за разваляне на договора.
  В договора от 20.12.2007 е записано:
  Купувачът декларира и гарантира следното:
  Чл.4
  т.6. Получил е необходимата информация..., която е достатъчна, за да се счита запознат със СТАТУТА, финансово-икономическото и ПРАВНО състояние на дружеството.
  т.7.

 6. Анонимен
  #30

  27 http://pressclub.bg/society/20120617/news-105902 Тук ще намериш договора за концесията, подписан от софийската община, когато Бойчето дрънкаше китара в кметството. Бойко пуска концесията само 2 месеца, след като печели четиригодишен мандат за кмет на София (от ГЕРБ).

 7. Анонимен
  #29

  @23 ами кой пречи на варненци да излязат и да се преборят за своята Морска градина? Във Варна не съм стъпвал от 10 години (командировка). Цените там и извън сезон са 25-30% по-високи от софийските. Но ако вие там нехаете за градината си, ще прежаля парите за влак отиване и връщане. Кога ще ви е удобно да заповядам? Питам, че да не ви разваля рахатя на бизнеса...

 8. Анонимен
  #28


  Нали виждате,къде най-много искат да инвестират т.н."български бизнесмени".Тях много ги влече морето,планината,СПА,МА и други "услуги".Умират да правят
  услуги.Никой,ама никой не мисли за производство,износ,създаване на работа за хората.Това е трудно,не носи слава,бързи печалби,а понякога направо и неблагодарност.Работа на едно сериозно правителство е да регулира тези дейности,предварително да има стратегия,политика за развитието на бизнеса по региони.А какво става сега-срам ме е да коментирам!Ще

 9. Анонимен
  #27

  Не разбрах защо и досега не вървят лифтовете на Витоша? Защо са намалени курсовете на автобус 93 ? Защото не минават през Банкя, ли ? Още ли не е развалена концесията с тоя офшорен мутробанкер Цеко Минев? Защо не сме видели договора за концесията ? Докога ще се прави Бойко-Тиквата на ударен по горните въпроси?

 10. Анонимен
  #26

  Ситуацията определено е доста усложнена, но за провокация от страна на министър Найденов не смятам, че има как да се говори, става въпрос за хора, в полза на които се приема законът, нормално е при вида на протестите, да преценят, че е редно да защитят възможностите, които ще им бъдат дадени. Предполагам, че съвсем скоро ще има изход от ситуацията, просто защото нова вълна от протести е нещо, което нито защитниците на горите, нито държавата могат да си позволят.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.