Облигациите на „Атомстройекспорт” пласирани при огромен интерес

На аукцион, проведен на Московската фондова борса на 29 май, са били пласирани изцяло облигациите на изпълнителя на строежа на АЕЦ „Белене” - руската компания  „Атомстройекспорт”, която пусна заема за осигуряване на финансирането на проектите ѝ зад граница. Книжата на обща стойност 1.5 млрд. рубли са предизвикали интереса на повече от 30 инвестиционни компании и руски банки, сред които „Внешторговбанк”, „НОМОС”, „ТРАСТ”, Московската банка за реконструкция и развитие, Ханти-Мансийскиата банка, „Промстройбанк”, а също така и инвестиционните компании „Тройка-Диалог”, „Капитал”, „РТК Брокер” и други, съобщиха от „Атомстройекспорт” в сряда.

В хода на аукциона са били подадени 81 заявки на обща стойност 4.486 млрд. рубли. Трикратно по-голямото търсене от предлагането довело до продажбата на книжата при много ниска лихва – 7.75% на годишна база (38.64 рубли на всяка облигация).

Условията на облигационния заем предвиждат опция за предсрочно изкупуване на облигациите след две години на цена 100% от номинала. Ефективната доходност на книжата е 7.9 % годишно.

„Атомстройекспорт” стана първата компания от руския атомен отрасъл, използвала публичните инструменти на финансовия пазар в работата си и реализираща последователно стратегията си за ефективно развитие на мениджмънта, се посочва в съобщението на дружеството 

Споделяне

Още от Бизнес