Облигационната емисия на БМФ ще позволи 23 кораба да се върнат по български флаг

Финасирането, което ще се осигури с облигационната емисия, която параходство "Български морски флот" планира да пусне не пазара в размер на 75 милиона долара, ще бъде изключително целесъобразно и ефективно от икономическа гледна точка, каза министър Пламен Петров.

Според него набраните средства ще се използват за рефинансиране на отпуснати на параходството кредити по които са заложени 23 кораба. Поради изскванията на банките те пътуват под чужд флаг, а погасяването на кредитите ще даде възможност те да си върнат българското знаме.

Според председателят на съвета на директорите на параходството Славейко Стайков от това следват няколко положителни резултата, първият от които е освобождаването на дълготрайни материални активи, без тежестта на ипотека.

Вторият е, че връщането на корабите ще помогне да се коригират статистическите данни, върху които се водят преговорите с ЕС по глава "Транспорт", в частта ѝ за морска безопасност. В момента тези кораби, които са нови и с най-малко проблеми, не се отчитат като статистика за българския флаг, а за други държави.

Връщането на корабите ще намали средната възраст на флота ни и ще промени съотношението, което в момента е най-големият проблем от гледна точка на морската безопасност.

Средствата, които ще се съберат от облигациите ще бъдат с около 10 млн. долара повече от необходимото за рефинансиране на кредитите. Според Стайков тези пари ще се реализират някои от проектите на компанията.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?